Hlavní obsah

Raketa z Gazy zasáhla v Izraeli školní autobus

– Jeruzalém/Gaza • Aktualizováno
Novinky, rei

Dva lidé byli v jižním Izraeli zraněni při čtvrtečním raketovém útoku vedeném z palestinského pásma Gazy. Střela zasáhla školní autobus. Útok následoval jen pár hodin po náletu izraelského letectva proti tunelům pašeráků na jihu pásma Gazy. Od čtvrtka si odvetné izraelské útoky vyžádaly životy deseti Palestinců.

Foto: Edi Israel, Reuters

Zasažený autobus u kibucu Sa'ad

Článek

Z prvotního vyšetřování není jasné, o jaký druh rakety se jednalo, ale mohla to být protitanková střela. Řidiče autobusu zranila mírně, jeden teenager má ale po zásahu vážná zranění. Nikdo jiný v autobuse naštěstí v tu chvíli necestoval.

Izrael na útok okamžitě odpověděl ostřelováním několika míst v pásmu Gazy z děl a z bojového vrtulníku. Při odvetných náletech bylo v Gaze zabito šest Palestinců včetně dvou žen, uvedl místní nemocniční zdroj. Další zahynuli při palbě děl, uvedla BBC. Nejméně 12 lidí bylo zraněno včetně čtyřleté holčičky, uvedla ČTK.

Napětí na hranici

Incident následuje po týdnech zvýšeného napětí na hranicích palestinské enklávy s Izraelem. Ve čtvrtek izraelské letectvo bombardovalo pašerácké tunely na jihu pásma, v úterý u hraničního přechodu Erez útočily tanky, když v místě vybuchly tři granáty. Jeden ozbrojený Palestinec byl zabit.

Minulý víkend zase izraelská letadla zasáhla vozidlo na jihu pásma Gazy, přičemž měli být zabiti tři členové hnutí Hamás, který v enklávě vládne. Mezi nimi byl údajně i nejvyšší velitel vojenského křídla Hamásu.

Současné raketové útoky nicméně častěji vede organizace Islámský džihád než Hamás, který se drží zpět. Útok na autobus byl podniknut jen pár hodin poté, co Hamás oznámil, že se mu podařilo dosáhnout dohody o zastavení ostřelování Izraele. Není však jisté, zda útočníci dohodu o ukončení ostřelování podepsali.

Hamás dohodl příměří za podmínky, že Izrael také přestane s útoky. Podle BBC se ale zdá, že ani jedna strana je nemíní plnit.

Náměstek izraelského premiéra nedávno varoval, že v případě pokračování ostřelování izraelského území radikály z Gazy podnikne Jeruzalém proti enklávě novou vojenskou akci. Izrael naposledy proti pásmu Gazy vojensky zasáhl na přelomu let 2008 a 2009. Operace Lité olovo si vyžádala až 1400 palestinských životů. Zahynulo také devět izraelských vojáků a tři izraelští civilisté.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Mapa Izraele

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám