Hlavní obsah

Další oběti při demonstracích v Jemenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saná

Jemenská policie ve středu znovu tvrdě rozháněla demonstranty, kteří požadují demisi prezidenta. V přístavu Hudajdá bylo zabito šest lidí. V Taízzu, kde bylo v pondělí zabito 15 osob, si zásah vyžádal jen zraněné, je jich ale několik desítek.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Demonstranti v Jemenu

Článek

V přístavu Hudajdá se vydaly stovky protestujících k tamním prezidentské rezidenci. Byli mezi nimi i najatí provokatéři, kteří na účastníky akce útočili holemi a dýkami. Šest lidí zahynulo, bodné rány utržilo 30 lidí a 270 muselo být ošetřeno, protože se nadýchali slzného plynu.

K dalšímu protestu, jehož cílem bylo stejně jako v předchozích případech svržení prezidenta Alího Abdalláha Sáliha, se v Táizzu sešly desítky tisíc Jemenců. Byli mezi nimi i policisté v civilu vyzbrojení holemi a dýkami. Po potyčkách policie sáhla ke střelným zbraním.

Jemenské nepokoje trvají od února a podle ochránců lidských práv při nich zahynulo přes 100 lidí. Sálih je u moci 32 let a americký tisk naznačil, že se už vyjednává o jeho odchodu. Měl by předat moc přechodné vládě, která Jemen povede do voleb.

Reklama

Související témata:

Související články

Jemenský prezident je připraven odstoupit

Před uzavřením je dohoda o odstoupení jemenského prezidenta Alího Abdalláha Salíha, který už šest týdnů čelí demonstracím opozice. Ta požaduje jeho demisi....

Výběr článků

Načítám