Hlavní obsah

Střelba do demonstrantů v Jemenu si vyžádala 12 obětí a stovky raněných

Saná

Několik set lidí bylo podle BBC v pondělí zraněno při demonstracích ve čtvrtém největším jemenském městě Hudajdě. Police tam pálila ostrými náboji do demonstrantů, kteří pochodovali k prezidentskému paláci. Při jiné demonstraci v Taízu bylo dvanáct lidí zabito a třicet dalších je v kritickém stavu.

Článek

V Taízu spustila policie palbu do davu demonstrantů ze střech. Centrum města zablokovaly obrněné transportéry. Lékař z místní nemocnice uvedl, že zabití byli střeleni do hlavy nebo hrudi.

Lékaři z nemocnice v Hudajdě uvedli, že přijali devět postřelených. Ošetření vyhledalo i kolem 350 lidí, kteří se nadýchali slzného plynu, a padesát osob utrpělo zranění po zásahu kamenem.

„Náhle obklopili budovu provinční samosprávy a mířili k prezidentskému paláci, ale police je zastavila střelbou do vzduchu a slzným plynem. Viděl jsem i hodně policistů v civilu,“ uvedl jeden z očitých svědků nepokojů pro agenturu Reuters.

Demonstranti požadují odchod prezidenta Alího Salíha. Ten se ale zatím nemíní vzdát funkce. Slíbil sice odchod, ale až v budoucnosti bez udání termínu. Demonstranti chtějí jeho okamžitou demisi .

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám