Hlavní obsah

Pokračují masové protesty v Sýrii a Jemenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/Saná

Po pátečních modlitbách se konaly velké protivládní demonstrace v Sýrii a v Jemenu. V Sýrii se konaly demonstrace v Damašku a v přístavech Latákíja a Banijás. Na předměstí Damašku policie použila proti demonstrantům slzný plyn.

Článek

Tisíce lidí volajících "Chceme svobodu" vyšly také do ulic Dará, města, které se v minulých dvou týdnech stalo ohniskem protestů, jež si vyžádaly údajně 61 až 120 mrtvých.

Představitelé opozice označili pátek za Den mučedníků a vyzvali obyvatele k účasti na masových demonstracích k uctění památky těchto obětí.

Podle očitého svědka agentury AP se do protestu v Dará zapojilo až 5000 lidí, ve městě a jeho okolí byl rozmístěn velký počet příslušníků bezpečnostních sil.

Protesty v Jemenu

K dosud největší demonstraci proti jemenskému prezidentovi Alímu Abdalláhu Sálihovi se sešli Jemenci v hlavním městě Saná. Mělo jít o statisíce lidí. Pochody demonstrantů požadujících Sálihovo odstoupení po 32 letech u moci jsou hlášeny i z dalších jemenských měst.

Protivládní demonstranty v Saná podporují vojáci, kteří se během několikatýdenních nepokojů v zemi přidali k protestujícím. Vojáci postavili kolem centrálního náměstí několik kontrolních stanovišť, aby tak zabránili v proniknutí prezidentovým stoupencům.

Sálih promluvil ke svým stoupencům před prezidentským palácem, ochotu odstoupit podle agentury Reuters ale nijak nenaznačil. "Přísahám vám, že obětuji svou krev a duši a všechno, co je mi drahé, pro svůj lid," řekl velkému davu svých příznivců v krátkém vystoupení.

Při demonstracích, jimiž se opozice snaží Sáliha svrhnout, zahynulo od konce ledna na 70 lidí. Sálih se zpočátku snažil upokojit opozici slibem, že nebude kandidovat v řádných prezidentských volbách v roce 2013.

Reklama

Výběr článků

Načítám