Hlavní obsah

Izrael chce u Gazy vybudovat umělý ostrov s letištěm a přístavem

Jeruzalém

Izrael už několik měsíců propracovává plány na vybudování umělého ostrova ve Středozemním moři u pásma Gazy. Uvedl to ve středu deník Guardian. Podle izraelského ministra dopravy Jisraele Katza plán podporuje i premiér. Hájí ho tím, že Gaza nemá letiště ani přístav. Netají se ale ani tím, že by se tak lépe dala zajistit bezpečnost Izraele.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Model umělého ostrova u Gazy na izraelském ministerstvu dopravy

Článek

Katz uvedl v izraelském rozhlase, že ostrov by byl pod mezinárodní kontrolou nejméně sto let. I kdyby Palestinci získali svobodu, přístup do Gazy nebudou mít pod kontrolou.

Podle mluvčího ministerstva je hlavním cílem zlepšit situaci Palestinců žijících v pásmu, které je místem s jednou z nejvyšších hodnot hustoty obyvatel na světě. Letiště bylo zničeno a přístav tam není. Takto by se dalo pásmo zásobovat a Izrael by nečelil kritice, že hranice s pásmem je zavřená.

Ostrov by měl podle mluvčího mít plochu osmi kilometrů čtverečních a s pobřežím by ho měl spojovat pět kilometrů dlouhý silniční a železniční most, jímž by byly vedeny i produktovody. Projekt by měl vyjít na deset miliard dolarů, tvrdí ministr.  Prý je už dost zájemců ze strany developerů.

„Vypracovali jsme modely a je tu mnoho podnikatelů, kteří jsou připraveni investovat miliardy,“ řekl v rozhlase ministr Katz.

Palestinci se nicméně k plánu stavějí skepticky. Označují ho jako fantazii a šílenství a obviňují ministra z oportunismu.

Výhrady mají i ekologové. Mluvčí ministerstva pro životní prostředí suše sdělil, že s úřadem projekt nebyl konzultován.

Plán na vybudování přístavu v Gaze přitom nebyl pozastaven jen z bezpečnostních důvodů, ale i proto, že by vážně poškodil pobřeží.

Reklama

Výběr článků

Načítám