Hlavní obsah

Po demonstracích v Sýrii propustili politické vězně, mrtvých přibývá

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek
Aktualizováno

V Sýrii bylo v sobotu propuštěno sedmdesát až dvě stě politických vězňů, především radikálních muslimů. Uvedla to BBC s odvoláním na londýnskou organizaci na ochranu lidských práv v Sýrii. Propuštěni byli poté, co USA a Spojené národy odsoudily, že syrská vláda nechala střílet do demonstrantů ostrými náboji. V sobotu se konala další demonstrace ve městě Tafás, kde bylo vypáleno sídlo vládní strany Baas.

Článek

Počet propuštěných se podle různých zdrojů liší, Reuters uvádí 70, AFP přes dvě stě. Syrská vláda žádné prohlášení k propouštění nevydala. V roce 1982 se Muslimské bratrstvo pokusilo o povstání ve městě Hamá, které rozdrtila armáda.

Podle dalších zpráv ale současně syrská policie zaútočila na další demonstraci a po půlnoci zatkla přes dvě stě lidí.

Demonstrace, které propukly před více než týdnem na jihu země v Dará, se v pátek rozšířily po celé zemi. Konaly se i v Damašku. V pátek bylo v Dará opět slyšet střelbu. Demonstranti tam rozdělali oheň pod sochou otce dnešního prezidenta, dlouholeté baasistické hlavy státu Hafíze Asada. Spálili podobiznu jeho syna Bašára. Ze střechy důstojnického klubu před sídlem guvernéra na ně pak začaly střílet bezpečnostní síly.

Podle vlády bylo v pátek zastřeleno deset demonstrantů, svědci ale uvádějí, že viděli dvacet těl.

V sobotu se konaly další demonstrace. Ve městě Tafás na jihu země vyšly do ulic tisíce lidí. Vypálili budovu vládní stany Baas, která v zemi vládne od roku 1963. Další stovky osob demonstrovaly v Dará.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám