Hlavní obsah

Vojáci stříleli do demonstrantů v Sýrii, protesty i v dalších zemích regionu

Damašek/ Saná/Ammán/Rijád

Nejméně 20 lidí zabili syrští vojáci při protivládních protestech ve městečku Sanamín v sousedství centra protivládních protestů Dará. O krvavé lázni, při níž bylo dalších několik desítek osob zraněno, informovaly televize Al-Džazíra. Pořádkové síly musely zasahovat proti demonstrantům také v Jordánsku, Saúdské Arábii a Jemenu, kde vyšly do ulic desetitisíce lidí. V Ammánu zemřel jeden demonstrant.

Foto: Reuters

Zastřelený demonstrant v Dará

Článek

V Sýrii demonstrovali lidé i v Dará a Damašku. Protestující provolávali heslo jako "Svobodu! Svobodu!"

V Sanamínu vojáci spustili střelbu do davu lidí, kteří zapálili bronzovou sochu otce současného prezidenta Bašára Asada, Háfize Asada. Demonstranti se prý chystali pochodovat do blízkého Dará, kde byla ve středu při policejním zásahu zabita stovka lidí.

Mrtvý v Ammánu

Jeden člověk zemřel a 130 dalších bylo zraněno v jordánské metropoli Ammánu při střetu demonstrantů požadujících reformy s vládními stoupenci. Oba tábory se snažila oddělit a rozehnat pořádková policie, která proti nim nasadila vodní dělo.

Stovky šíitů protestovaly po hlavních pátečních modlitbách na východě Saúdské Arábie a požadovaly propuštění vězňů a stažení saúdskoarabských vojáků z Bahrajnu.

Rijád vyslal tisícovku vojáků do Bahrajnu na pomoc této rovněž sunnitské monarchii při potlačování prodemokratických protestů, vedených tamními většinovými šíity.

V Jemenu v ulicích desetitisíce

V Jemenu protestovaly desetitisíce lidí. V metropoli Saná armáda střelbou do vzduchu oddělila tábor protivládních demonstrantů a stoupenců prezidenta Alího Abdalláha Sáliha.

Sálih před shromážděním svých stoupenců řekl, že je připraven předat moc, ale nikoli svým odpůrcům, nýbrž do bezpečných rukou.

Reklama

Související články

Syrský prezident ustupuje tlaku demonstrantů

Syrský prezident Bašár Asád ve čtvrtek večer nařídil propustit všechny lidi zadržené při demonstracích ve městě Dará. Uvedla to státní televize. Donedávna...

Výběr článků

Načítám