Hlavní obsah

V Sýrii stříleli do demonstrantů, zemřelo 15 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Až patnáct lidí bylo zabito během úterních protestů v syrském městě Dará, kde pořádkové síly zaútočily střelnými zbraněmi na demonstranty u Umariho mešity. Mezi zabitými je i lékař, který šel na pomoc postiženým.

Článek

"Pořádkové síly střílely ostrými náboji a použily slzotvorný plyn pro rozehnání demonstrantů," citovala agentura AFP jednoho svědka.

Protestu u mešity se zúčastnilo asi 300 lidí, kteří sem dorazili v rámci protestního pochodu po pohřbu demonstranta zabitého při nedělních střetech s bezpečnostními silami. Demonstranti vytvořili kolem mešity lidský řetěz.

Odpoledne začali stavět kolem mešity stany. Žádali politické svobody a odstranění korupce. Uvedli, že setrvají u mešity, dokud nebudou jejich požadavky splněny.

Foto: Khaled al-Hariri, Reuters

Jeden ze syrských demonstrantů

Demonstrace proti režimu Bašára Asáda trvají už týden. Dosud si vyžádaly asi deset lidských životů. Mezi jiným zemřel v pondělí 11letý chlapec, který se nadýchal slzného plynu. Při protestech byly zapáleny justiční palác a další budovy.

Pořádkové síly v neděli proti zhruba 10 000 protestujících použily slzný plyn i ostrou střelbu. Více než stovka lidí byla zraněna.

Policisté demonstranty označují jako ozbrojený gang.

Foto: Khaled al-Hariri, Reuters

Poničená budova strany Baas ve města Dará

Jednoho z cílů už demonstranti dosáhli, byl odvolán guvernér oblasti, kde je město Dará. Také bylo propuštěno patnáct teenagerů, kteří po zdech malovali graffiti s požadavky na rozšíření demokracie.

Strana Baas je u moci od roku 1963. Bašár Asád vládne už jedenáct let. Před ním vládl jeho otec Hafíz. Zatím nepadl požadavek na jeho demisi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám