Hlavní obsah

V Turecku zabavili zbraně dovážené do Íránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecko zabavilo v úterý íránskému nákladnímu letounu materiál, který je vzhledem k sankcím OSN uvaleným na Írán považován za nelegální. Turecká média uvádějí, že v letounu byly bedny obsahující raketomety, minomety, samopaly a munice. Oznámilo to turecké ministerstvo zahraničí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Letoun, který letěl z Teheránu do Sýrie, byl nucen přistát v sobotu v noci na letišti v Diyarbakiru na jihovýchodě Turecka. Podle zpráv místních médií vzniklo podezření, že přepravuje zbraně nebo materiál pro výrobu bomb.

"Během rutinní kontroly bylo zjištěno, že v letounu byl nelegální materiál, na který se vztahují sankce OSN uvalené na Írán, a tento materiál byl zkonfiskován," řekl mluvčí ministerstva zahraničí.

Letounu bylo v úterý povoleno opustit Turecko a vrátit se do Íránu bez nelegálního materiálu.

Jde o druhý podobný incident během jednoho týdne.

Před týdnem bylo obdobným způsobem přinuceno přistát v Diyarbakiru jiné letadlo, ale následující den mu bylo povoleno odletět poté, co speciální tým odborníků na chemii, biologii, radioaktivitu a jadernou energii nezjistil nic nezákonného. [celá zpráva]

Turecká média uvádějí, že letouny byly zřejmě zastaveny a prohledány na žádost OSN, zda nepřepravují jaderný materiál.

Reklama

Výběr článků

Načítám