Hlavní obsah

Protestující v Jemenu likvidovali ze střech odstřelovači

– Saná • Aktualizováno
Novinky, rei

Pokračující protivládní protesty v Jemenu si vyžádaly další mrtvé, když odstřelovači ze střech u univerzity v Saná zahájili do protestujících palbu. Střelba se strhla po pátečních modlitbách, informovala BBC.

Článek

Z výpovědí lékařů plyne, že bylo zabito nejméně 42 lidí a přinejmenším 300 dalších bylo zraněno. Ozbrojené vládní síly vedly útok ze střech přilehlých budov.

Ministerstvo vnitra přitom hovoří o 25 mrtvých. Prezident Alí Abdalláh Sálih ale řekl, že do demonstrantů nestříleli policisté, a v zemi vyhlásil výjimečný stav. Násilí v Jemenu odsoudily USA i Francie.

Jemen je jedna z arabských zemí, kde demonstranti už několik týdnů požadují odchod vlády. Střety s vládním složkami si tam podle Amnesty International do pátku vyžádaly nejméně 31 mrtvých.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Protivládní protest u univerzity v Saná

Jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih je u moci 32 let. Nedávno slíbil, že po ukončení současného mandátu v roce 2013 už kandidovat nebude. Opozice však žádá jeho okamžitý odchod a reformy. Sálih vzkázal, že bude režim bránit „do poslední kapky krve“. Kromě demonstrací čelí též separatistickému hnutí na jihu, konfliktům se šíitskými kmeny na severu a působení radikálů napojených na al-Káidu.

Reklama

Související témata:

Související články

Protesty otřásají Ománem a Jemenem

Další arabskou zemí, kam se rozšířily protesty, je sultanát Omán. Od neděle tam při nepokojích zahynulo nejméně šest lidí. V úterý zasáhly proti davu...

Výběr článků

Načítám