Hlavní obsah

Íránské letadlo mělo vézt do Sýrie zbraně

Novinky, rei
Istanbul

Turecké úřady ve středu donutily v kurdském městě Dijarbakir přistát íránské letadlo směřující do Sýrie. Podle turecké agentury Dogan byly na jeho palubě objeveny zbraně, jež mají spojitost s íránským jaderným programem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Turecké ministerstvo ale informaci o zbraních popřelo s tím, že to je standardní postup, když jsou íránská nákladní letadla po požádání o povolení o přelet nad Tureckem občas vyzvána, aby přistála kvůli prohlídce. Stroj směřoval z Teheránu do Aleppa.

Incident následuje pouhý den poté, co Izrael 200 námořních mil od svého pobřeží zadržel loď vezoucí odhadem 50 tun zbraní. Plavidlo podle Izraelců rovněž vypravil Írán a směřovalo do palestinského pásma Gazy. Mezi zbraněmi byly rakety s doletem 35 kilometrů. Izraelské námořnictvo loď Victoria odvleklo do přístavu v Ašdodu.

Írán popřel, že by se jednalo o jeho loď. „Izrael je lživý režim. Sionistický režim se s boží pomocí po kolapsu egyptského faraona (Husního Mubaraka) utopí ve vodách Středozemního moře,“ citovala státní agentura IRNA šéfa íránské armády generála Ataolláha Salehího.

Reklama

Výběr článků

Načítám