Hlavní obsah

Demonstranty v Bahrajnu rozehnala armáda

Manáma

Bahrajnská policie a armáda zaútočily ve středu proti tisícovkám protivládních demonstrantů shromážděným na manámském Perlovém náměstí. V oblasti byla podle svědků slyšet i střelba, nad náměstím létaly vrtulníky, opakovaně byla nasazena obrněná vozidla, informovaly agentury Reuters a AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Bahrajnu armáda zaútočila na demonstraciVideo: Reuters

 
Článek

Podle televize SkyNews nedovolují bezpečnostní síly zraněným ošetření v nemocnici. Tři policisté a tři demonstranti přišli o život, uvedly úřady.

Král šajch Hamad bin Ísá Chalífa vyhlásil v úterý kvůli přetrvávajícím protestům výjimečný stav. [celá zpráva]

Den předtím země z oblasti Perského zálivu vyslaly své vojáky na pomoc bahrajnskému režimu. Je mezi nimi 1000 Saúdských Arabů a 500 policistů ze Spojených arabských emirátů. [celá zpráva]

Bahrajnci demonstrují od 14. února, jejich protesty jsou motivovány nespokojeností většinových šíitů s vládou sunnitské rodiny Chalífů. Žádají ustavení konstituční monarchie a rezignaci krále, který je u moci od roku 1999. Mnozí chtějí odchod celé jeho sunnitské dynastie, jež zemi vládne od konce 18. století. Většina Bahrajnců vyznává šíitský islám a tvrdí, že je systematicky utlačována.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám