Hlavní obsah

Do Bahrajnu dorazili cizí vojáci potlačit demonstranty

– Manáma

Do Bahrajnu dorazili vojáci ze sousedních zemí, aby pomohli potlačit protivládní nepokoje většinových šíitů proti sunnitské elitě. Nejmenovaný saúdskoarabský zdroj sdělil agentuře AFP, že v rámci mezinárodní jednotky do Bahrajnu v noci na pondělí dorazilo 1000 saúdskoarabských vojáků. Vyslat pomoc se rozhodly země Rady pro spolupráci arabských států Perského zálivu (GCC).

Foto: Reuters

Demonstrace v Bahrajnu pokračují

Článek

"Dověděli jsme se z informovaných zdrojů, že jednotky zemí GCC mají přijet pomoci udržet pořádek," napsal v pondělí bahrajnský deník Al-Ajám. Zdroj agentury Reuters řekl, že v intervenční jednotce GCC budou hlavně Saúdští Arabové. Jejich úkolem prý bude hlídat strategické objekty, tedy ropné provozy, elektrárny, vodní zdroje a banky.

Opozice označila použití jednotky GCC za intervenci a vyhlášení války: "Příchod jakéhokoliv vojáka nebo vojenského vozidla na bahrajnské území je okupací Bahrajnského království a spiknutím proti neozbrojeným obyvatelům Bahrajnu."

Opoziční zástupci se údajně sešli s korunním princem a jednali s ním o možnosti zahájit celonárodní dialog. Král jej nabízel, ale opozice odmítla s tím, že chce demisi vlády.

Bahrajnci i v neděli blokovali finanční čtvrť metropole, takže mnoho lidí se nedostalo do práce. Policie sice demonstranty rozehnala slzným plynem, ale už večer začali Bahrajnci znovu blokovat ulice vedoucí ke klíčové čtvrti Manámy.

Ostrovní Bahrajn je spojen s územím Saúdské Arábie hrází. Patří rovněž ke GCC a váže jej s ní několik bezpečnostních dohod.

GCC vznikla v roce 1981 z obranných a strategických důvodů a má společnou ozbrojenou složku. Její členy spojuje spolupráce v mnoha odvětvích, od roku 2003 tvoří celní unii.

Bahrajnci demonstrují od 14. února a už několik dní demonstranti blokují finanční čtvrť Manámy. Protesty byly původně motivovány ekonomicky, ale pak se objevily i politické požadavky. Požadováno bylo i omezení moci dvora a zavedení konstituční monarchie.

Protesty mají i náboženské pozadí, chudým šíitům vládne úzká sunnitská elita. Většina okolních zemí je ale sunnitská. V GCC jsou jen arabské sunnitské země, kromě Saúdské Arábie a Bahrajnu ještě Omán, Kuvajt, Katar a Spojené arabské emiráty.

Reklama

Výběr článků

Načítám