Hlavní obsah

V Egyptě zatčen bývalý poslanec, prý nařídil útok na demonstranty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Egyptská policie zatkla bývalého poslance ze strany svrženého prezidenta Husního Mubaraka. Abdal Násir Džabrí údajně nařídil brutální zákrok proti demonstrantům, kteří na přelomu ledna a února volali po Mubarakově odchodu, napsala v neděli agentura AP.

Foto: Reuters

Prezident Egypta Husní Mubarak na archivním snímku

Článek

Džabrí podle policie zorganizoval jeden z nejtvrdších zákroků proti demonstrantům. Na počátku února vjela do tábora demonstrantů v centru Káhiry skupina Mubarakových věrných na koních a velbloudech a napadla protestující klacky a biči.

Státní zastupitelství Džabrího kvůli incidentu obvinilo z podílu na vraždách demonstrantů a z dalších zločinů. Uvalilo na něj také patnáctidenní vazbu. Nejsou informace o tom, jaký trest by bývalému poslanci hrozil, pokud by byl odsouzen.

Podle oficiálních údajů bylo při nepokojích v Egyptě, které vyústily v konec třicetileté Mubarakovy vlády, zabito přes 360 demonstrantů a zraněny tisíce lidí. Ochránci lidských práv ale tvrdí, že bilance je ještě horší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám