Hlavní obsah

Izrael povolil další výstavbu osad, na západním břehu zabita židovská rodina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelští vojáci pátrají po původci vraždy pěti členů židovské rodiny na Západním břehu Jordánu z noci na sobotu. Útočník ubodal manželský pár a tři jejich děti, z nichž jeden byl kojenec. Mezitím v neděli izraelská vláda povolila další výstavbu židovských osad na západním břehu.

Článek

Vražda se udála v osadě Itmar nedaleko Nábulusu. Armádní rozhlas uvedl, že dvě děti útočník, jenž v noci pronikl do rodinného domu, ušetřil. Vraždu oznámila starší dcera, jež v době útoku nebyla doma a vrátila se později v noci.

Není jasné, zda vraždu spáchal Palestinec, ale izraelské úřady z útoku Palestince podezřívají. „Izrael bude důrazně bránit své občany a vrahy potrestá,“ řekl k činu premiér Benjamin Netanjahu.

Není to poprvé, kdy někdo útočil v Itmaru. V roce 2002 zde ozbrojený Palestinec zastřelil pět Izraelců a několik dalších zranil.

Vláda povolila další výstavbu

Izraelská vláda v neděli povolila na západním břehu výstavbu dalších osad, uvedla agentura AFP.

Výstavba je překážkou pro mírový proces, neboť Palestinci jako podmínku k rozhovorům požadují její zastavení. Nová jednání Izraele s Palestinci se loni zadrhla právě na tomto bodě.

Na Západním břehu Jordánu, který Izrael okupuje od války v roce 1967, žije ve více než sto osadách téměř půl miliónů Židů.

Reklama

Výběr článků

Načítám