Hlavní obsah

V Saúdské Arábii zasáhla policie proti stovkám demonstrantů

– Rijád

Saúdskoarabská policie ve čtvrtek tvrdě zasáhla proti několika stovkám účastníků protestního pochodu na východě země. Nejméně tři demonstranti byli zraněni. Uvedla to AFP.

Foto: Reuters

Protestující ve městě Katíf požadovali propuštění vězňů

Článek

Kolem 600 až 800 demonstrantů vyšlo do ulic města Katíf na východě země. Podle upřesnění agentury AFP prý požadovali propuštění devíti vězňů z řad šíitské komunity. Policie proti demonstrantům použila ohlušující granáty a střelbu a jejich protest rozehnala. Podle svědků citovaných agenturou AFP byli postřeleni tři demonstranti. Byli hospitalizováni, jejich zranění jsou údajně ale jen lehká.

Na pátek se chystá velká demonstrace v hlavním městě Rijádu. Lidé budou požadovat reformy. Vláda varovala, že podnikne rázné akce.

Vláda už ve městě rozmístila bezpečnostní síly. Svědci hovoří o příslušnících pořádkové policie a zvláštních jednotek s obušky a slzným plynem, rozmístěni prý byli zejména kolem nákupních center a podél hlavních silnic.

Protesty jsou v ultrakonzervativním království Saúdské Arábie velmi ojedinělé. Po vlně lidových nepokojů v arabských státech severní Afriky je domácí náboženští vůdci označili za porušení islámských zákonů a za "hřích".

Připravují se i protesty v dalších zemích Perského zálivu, a to v Jemenu, Kuvajtu a Bahrajnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám