Hlavní obsah

Kaddáfího věrní zatkli posádku nizozemské helikoptéry pro špionáž

Právo, DPA, vpl

Tři příslušníci nizozemské námořní pěchoty, které Kaddáfího síly zadržely minulý týden při evakuační misi, čelí obvinění ze špionáže. V sobotu to potvrdil nizozemský rozhlas NOS s odvoláním na libyjskou televizi.

Článek

Námořníci letěli helikoptérou z válečné lodě MS Tromp plující v mezinárodních vodách u libyjského pobřeží a přistáli v libyjském městě Syrta, aby odvezli dva nizozemské občany. Bezprostředně po přistání je napadla policejní jednotka věrná Kaddáfímu a zadržela je. Potom je úřady obvinily z porušení mezinárodního práva a špionáže.

Záběry libyjské státní televize prokázaly, že nejméně jeden z příslušníků nizozemské armády je žena. Další snímky ukázaly zbraně a další výstroj, jež údajně helikoptéra převážela  včetně kulometu, munice, finanční hotovosti a vysílačky.

„Cílem vrtulníkové operace bylo buď vyzvednout špióny, nebo je vyložit,“ zaznělo v libyjské televizi s tím, že šlo „o mezinárodní konspiraci proti Muammaru Kaddáfímu“.

Nizozemská vláda se rozhovory na různých úrovních snaží dosáhnout propuštění trojice. Vláda požádala o pochopení pro to, že nezveřejňuje podrobnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám