Hlavní obsah

Mrtví při demonstracích v Jemenu, sektářské násilí v Bahrajnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saná/Manáma/Bagdád
Aktualizováno

V Jemenu po pátečních modlitbách požadovaly statisíce lidí odchod prezidenta Alího Abdalláha Sáliha. Při srážkách s vojáky byli zabiti již nejméně čtyři demonstranti. Několik zraněných si v Bahrajnu vyžádaly střety mezi většinovými šíity a menšinovými sunnity. Tisíce lidí také demonstrovaly v Bagdádu a dalších iráckých městech.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Masová demonstrace v Jemenu před univerzitou v metropoli Saná

Článek

Asi 170 kilometrů severně od jemenského hlavního města Saná vojáci podle místních úřadů zastřelili čtyři demonstranty. Od zahájení nepokojů 27. ledna přišlo v Jemenu podle bilance mezinárodní humanitární organizace Amnesty International o život nejméně 31 osob.

Sektářský střet v Bahrajnu

Potyčky v bahrajnské oblasti Hamadu vyvolala podle některých zdrojů rodinná hádka, podle jiných automobilová nehoda. Střetů se účastnila asi stovka osob. Bahrajn je podobně jako řada dalších arabských zemí v posledních týdnech dějištěm velkých protivládních protestů. Zahynulo při nich sedm lidí. Král Hamad bin Ísá Chalífa přistoupil na ústupky a pověřil prince Salmána vyjednáváním s opozicí, ale rozhovory dosud nezačaly.

Mezi účastníky protestů dominují šíité, kteří tvoří většinu obyvatel a cítí se diskriminováni menšinovými sunnity, k nimž patří královská rodina.

Protesty v Iráku

Nespokojenost s korupcí, stavem veřejných služeb, nezaměstnaností a nekompetentností představitelů vyjadřovali dnes lidé v centru irácké metropole a městech na jihu Iráku.

"Ropa pro lid, ne pro zloděje", skandovali demonstranti v přítomnosti početných bezpečnostních sil. Dosud ale nebyly hlášeny žádné incidenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám