Hlavní obsah

Izrael zvažuje prozatímní mírovou smlouvu s Palestinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv

Izrael zvažuje dojednání prozatímní mírové smlouvy s Palestinci, řekl v úterý nejmenovaný vysoký izraelský činitel. Naznačuje to, že izraelská vláda by mohla ustoupit od úsilí o sjednání jedné, konečné, všezahrnující dohody, napsala agentura Reuters.

Článek

Citovaný činitel řekl, že předseda izraelské vlády Benjamin Netanjahu by spíš než o smlouvu, jež by řešila všechny hlavní sporné body, jak to předpokládají Spojené státy a evropští spojenci, mohl usilovat o "fázovanou cestu" k trvalé dohodě.

"Izrael by dal samozřejmě přednost (jednání o) konečné dohodě, ale neustálé palestinské odmítání to ztěžuje," řekl zmíněný zdroj.

Izraelsko-palestinské jednání bylo za zprostředkování USA loni obnoveno, ale zakrátko zkrachovalo, protože Netanjahu odmítl prodloužit moratorium na výstavbu dalších židovských osad na okupovaných územích. Palestinci si prodloužení moratoria postavili jako podmínku dalšího jednání.

Izraelští činitelé už dlouho soudí, že prozatímní dohodu by šlo sjednat snáz než konečnou, opakovaně se pro ni vyslovuje i ministr zahraničí Avigdor Lieberman.

Reklama

Výběr článků

Načítám