Hlavní obsah

K libyjským břehům míří americká loď, u Suezu je i letadlová loď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká válečná loď USS Keasarge s 800 příslušníky námořní pěchoty a vrtulníky na palubě a dvěma doprovodnými plavidly míří v úterý večer k libyjským břehům. Loď, která původně mířila k Suezskému průplavu, změnila směr v souvislosti s nepokoji v Libyi. USA se rozhodly v oblasti přeskupit své síly pro případ bojové či humanitární operace.

Foto: Reuters

Americká letadlová loď USS Enterprise proplouvá Suezským průplavem, aby byla připravena u libyjských břehů.

Článek

Podle nejmenovaného amerického armádního zdroje citovaného agenturou AFP může loď podniknout nejrůznější bojové mise. Pentagon v současnosti vypracovává pro amerického prezidenta Baracka Obamu seznam operací, které jsou s to americké síly ve Středomoří provést.

Jedním z jejich úkolů může být pouhé předvedení vojenské síly, které by mohlo přimět režim libyjského vůdce Muammara Kaddáfího k požadovaným ústupkům.

V mezinárodních kruzích se nyní hovoří o možnosti vytvoření bezletové zóny nad Libyí. NATO a Francie daly najevo, že k tomu je nutný souhlas OSN. Americké armádní kruhy připomínají, že by v tom případě bylo zapotřebí útoků na libyjskou protiletadlovou obranu s cílem ji zneškodnit.

Tento úkol by mohly splnit stíhačky umístěné na letadlové lodi USS Enterprise. Ta se  pohybuje u Suezského průplavu.

Reklama

Související témata:

Související články

USA přemisťují u Libye vojáky

Ministerstvo obrany USA v pondělí oznámilo, že v sousedství Libye přemisťuje svoje vojenské síly. Pentagon chce být připraven k případnému zásahu proti režimu...

Výběr článků

Načítám