Hlavní obsah

Protesty otřásají Ománem a Jemenem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maskat/Saná
Aktualizováno

Další arabskou zemí, kam se rozšířily protesty, je sultanát Omán. Od neděle tam při nepokojích zahynulo nejméně šest lidí. V úterý zasáhly proti davu demonstrantů v ropném přístavu Suhár ománské jednotky střelbou do vzduchu. Pokračují i demonstrace v Jemenu.

Foto: Jumana El-Heloueh, Reuters

Demonstrace v Ománu

Článek

Protestující dav se v Ománu rovněž pokusil zablokovat silnici spojující průmyslový Suhár s hlavním městem Maskatem, ale i tuto akci vojáci zmařili. Stejný osud čekal demonstranty, kteří se snažili ochromit provoz v suhárském přístavu.

Demonstranti požadují politické reformy a snížení nezaměstnanosti. Výstražná střelba dav rozptýlila, jeden účastník demonstrace byl zraněn. Jakmile se ale jednotky stáhly, demonstranti znovu zaujali své dřívější pozice. V ulicích města hlídkuje armáda, na křižovatkách stojí vojenská vozidla.

Foto: Jumana El-Heloueh, Reuters

Demonstrace v Ománu

Podle činitele ománské vlády, na kterého se odvolává agentura AP, byly z obavy před rozšířením nepokojů rozmístěny nové jednotky severně od Maskatu a při hranicích se Spojenými arabskými emiráty na severozápadě země.

Zemi, která leží na jihovýchodě Arabského poloostrova, pevně ovládá sultán Kábus bin Saíd a politické strany jsou tu zakázány. Režim udržuje těsné styky se Spojenými státy, na nichž závisí politicky i vojensky.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Philip Crowley v pondělí novinářům řekl, že Washington je s ománskou vládou v trvalém kontaktu. "Nabádáme je ke zdrženlivosti a k vyřešení problémů dialogem," řekl Crowley.

Další protesty v Jemenu

K masové demonstraci proti režimu prezidenta Alího Abdalláha Sáliha se v úterý na centrálním náměstí v jemenské metropoli Saná shromáždily tisíce lidí. Účastníci protestu směřovali do centra třemi ulicemi od místní univerzity, která se v minulých dnech stala ohniskem protivládních protestů.

Foto: Ammar Awad , Reuters

Opozice požaduje odchod prezidenta Sáliha

Zpravodaj agentury AFP, který je na místě, odhaduje množství demonstrujících na několik desítek tisíc. "Chceme, aby režim padl, lidé si přejí Sálihovu rezignaci," řekl zpravodaji jeden z demonstrantů.

Nepokoje v Jemenu trvají od 27. ledna. Prezident Sálih, který je u moci 32 let, dnes ve zvláštním prohlášení označil za iniciátory vlny nepokojů v arabských zemích Izrael a Spojené státy. Povstání "od Tuniska po Omán" jsou podle jemenského prezidenta "bouří vyvolanou Tel Avivem pod dohledem Washingtonu".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám