Hlavní obsah

V Jemenu protestují desetitisíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saná/Aden
Aktualizováno

Desetitisíce lidí se v pondělí v Jemenu zapojily do pokračujících demonstrací proti 32 let trvající vládě prezidenta Alího Abdalláha Sáliha. V hlavním městě Saná tábořilo přes noc zhruba 5000 protestujících, kteří se soustředili kolem místní univerzity a skandovali: "Máme jen jeden požadavek: Pád despoty!".

Foto: Ammar Awad, Reuters

Protest proti vládě v Jemenu

Článek

Vládní zdroje, které citovala agentura Reuters, uvedly, že prezident Sálih je připraven sestavit vládu národní jednoty společně s opozicí, a to v řádu několika hodin, pokud mu opozice předloží jména uchazečů na ministerské posty. Opozice ovšem vzápětí vydala prohlášení, podle něhož se do vlády národní jednoty nezapojí; nadále hodlá podporovat požadavek lidu na Sálihovo odstoupení. "Opozice se rozhodla stát za požadavkem lidu na pád režimu, a od toho neustoupí," uvedla v něm.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Demonstrace v Saná

V severojemenských městech Ibb a Hudajdá se shromáždily tisíce protestujících a do ulic Taízu vyšlo nejméně 10 000 lidí. K sílícímu ovzduší neklidu v zemi přispěla v pondělí i vzpoura ve věznici v jihojemenské provincii Mahra. Při střetu s policisty tu byl zabit jeden trestanec, dalším čtyřem se podařilo utéct. Dva dozorci utrpěli popáleniny.

Foto: Ammar Awad , Reuters

Opozice požaduje odchod prezidenta Sáliha

Opozice proti Sálihovi, jehož vláda se v uplynulých letech musela opakovaně vypořádat s šíitským povstáním na severu a separatistickými revoltami na jihu, se nyní šíří po celé zemi. Sálih je americkým spojencem v boji proti odnoži teroristické sítě Al-Káida v tomto chudém státě ležícím na Arabském poloostrově.

Foto: Ammar Awad , Reuters

Reklama

Související témata:

Související články

Radioaktivní materiál v Jemenu nikdo nehlídal

Jemenský vládní činitel varoval začátkem roku Spojené státy, že radioaktivní odpady z místních zdrojů jsou skladovány prakticky bez jakékoliv ochrany. Vyplývá...

Al-Káida zabila v Jemenu deset vojáků

Bojovníci Al-Káidy zaútočili na tři armádní vozidla v jižním Jemenu. Deset vojáků bylo zabito, další tři zraněni, oznámila agentura Reuters s odvoláním na...

Výběr článků

Načítám