Hlavní obsah

Iráčané vyhlásili den vzteku, masové protesty jsou i v Jemenu a Tunisku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád/Tunis
Aktualizováno

Nejméně dvě osoby zahynuly v pátek při masových protivládních demonstracích v Iráku, kde vyšly do ulic tisíce lidí, uvedla BBC. Iráčané vyhlásili pátek dnem vzteku. Podobné dny vzteku s demonstracemi už byly pořádány i v jiných arabských zemích. Masová demonstrace se v pátek konala i v Tunisku a velké protesty zažil i Jemen.

Článek

Dvě oběti jsou hlášeny z Havíje, kde se demonstranti střetli s bezpečnostními silami. Dalších dvacet lidí bylo zraněno, je mezi nimi i sedm policistů. Podle nepotvrzených zpráv jsou další mrtví v dalších iráckých městech.

V Bagdádu míří do centra na Náměstí osvobození tisíce lidí, kteří skandují protivládní hesla a nesou transparenty odsuzující vládu.

„Jsem tady kvůli změně, aby se v zemi zlepšila situace. Školství je mizerné, zdravotnictví je mizerné. Služby jdou od desíti k pěti,“ řekl agentuře AFP jeden z demonstrantů 27etý Lina Ali.

V Basře protestuje na 4000 lidí před kanceláří guvernéra. Tlučou na betonové bariéry a požadují jeho demisi.

Demonstrace se konají přesto, že premiér Núrí Málikí ve čtvrtek vyzval lidi, aby se nepřidávali k vlně protestů, která se přehnala přes arabské země. Podle něj jsou demonstrace organizovány teroristy z al-Káidy a lidmi věrnými Saddámu Husajnovi. Volil tedy v první části stejnou rétoriku jako libyjský vůdce Muammar Kaddáfí.

Stotisícová demonstrace v Tunisku

Desetitisíce lidí v pátek v metropoli Tunisu demonstrovaly proti přechodné vládě. Požadovaly demisi premiéra Muhammada Ghannúšího, který má zemi dovést k předčasným volbám.

Foto: Thaier al-súdání, Reuters

Demonstrace v centru Bagdádu

Jeden z policistů dohlížejících na demonstranty jejich počet podle agentury AFP odhadl na "více než 100 000". Podle členů Červeného kříže jde o největší demonstraci od 14. ledna, kdy tuniský prezident Zín Abidín bin Alí po týdnech nepokojů utekl ze země. Protesty se v Tunisku konají přes zákaz demonstrací a nad místem konání akce přelétávají armádní vrtulníky.

Přechodná vláda po dřívějších pouličních protestech prošla několika personálními změnami. Demonstranti však nepřestávají požadovat rezignaci členů vlády, kteří zastávali státní funkce i za starého režimu.

"Požadujeme demisi vlády a Ghannúšího," řekl AFP student práv Ramzí. Zněla také volání proti dosud vládnoucí straně uprchlého prezidenta, jejíž činnost byla 6. února pozastavena.

Protesty v Jemenu

Desetitisíce Jemenců se v pátek modlily za pád režimu prezidenta Alího Abdalláha Sáliha. Kvůli možným střetům mezi stoupenci a odpůrci prezidenta byly posíleny policejní hlídky v ulicích metropole. V hlavním městě Saná se ke sváteční páteční modlitbě dostavily desetitisíce lidí před univerzitu, kde již několik dní táboří demonstranti. Imám ve svém kázání prohlásil, že "jediným východiskem ze současné situace je pád režimu".

"Odejdi" skandovalo shromáždění na adresu prezidenta Sáliha. Dav také odmítá dialog s vládou a jakékoliv řešení, jež by odchod vlády nezahrnovalo.

V Saná se zároveň konaly demonstrace prezidentových stoupenců. Ti jej oceňují zejména za to, že dokáže držet zničenou a zbídačenou zemi pohromadě. "Strůjce jednoty je v našich srdcích. My ho neopustíme," prohlašovali.

V přístavním městě Adenu se tisíce lidí zúčastnily protestního pochodu, který se obešel bez incidentů i bez dozoru policejních sil. Manifestanti se vydali na místní hřbitov, kde se konal pohřeb jedné z posledních obětí represí. Rovněž ve městě Táizzse se sešlo asi 10 000 protivládních demonstrantů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám