Hlavní obsah

Zavahrí vyzývá k překvapivým a odvážným útokům ve stylu 11. září

Druhý nejvýznamnější muž mezinárodní teroristické sítě Al-Káida Egypťan Ajmán Zavahrí vyzývá na internetu k novým útokům proti Západu. Za vzor přitom označuje krvavé atentáty proti USA z 11. září 2001. Uvedlo to v noci na pátek americké středisko SITE pro monitorování islámských serverů. Vyzývá také k získání moderních zbraní.

Foto: Profimedia.cz

Ajmán Zavahrí

Článek

"Pokud nedokážeme vyrobit zbraně srovnatelné se zbraněmi západních křižáků, můžeme sabotovat jejich ekonomické a průmyslové systémy," řekl. Podle něj muslimové ve vojenských technologiích zaostávají.

"Boží bojovníci musejí vymýšlet nové způsoby boje, způsoby, které se nikdy neobjeví v myslích Západu" řekl Zavahrí.

Podle webu My Sinchew uvedl jako příklad útoky z 11. září 2001: "Příkladem tohoto odvážného a skvělého myšlení je použití (civilních) letadel jako mocných zbraní, jak se to stalo při požehnaných invazích v New Yorku, Washingtonu a v Pensylvánii.“ Tehdy zahynulo na 3000 lidí.

Podle agentury Reuters ve zvukové nahrávce zveřejněné ve čtvrtek na internetu islámské bojovníky vyzval, aby se vyvarovali útoků na civilní cíle vedené bez rozlišování proti "muslimům i nemuslimům".

"Já a mí bratři se distancujeme od takových operací a odsuzujeme je," pravil druhý muž teroristické organizace.

Záznam byl odvysílán ve čtvrtek v rámci internetového projektu islamistů, který nazvali Vzkaz naděje a dobrých zpráv pro egyptský lid. Zvuk doprovází fotografie dvojky al-Káidy.

Zaměřeno na Egypt

Zavahrí v jiném vyjádření zveřejněném 18. února brojil proti režimu egyptského prezidenta Husního Mubaraka, který byl krátce poté svržen pod tlakem pouličních protestů.

Tentokrát proto velkou část pětatřicetiminutové nahrávky věnoval napětí mezi muslimy a křesťany v Egyptě. Egyptské křesťanské hodnostáře obvinil z vyvolávání náboženského napětí a popřel, že teroristická síť Al-Káida stojí za novoročním bombovým útokem před koptským kostelem v egyptské Alexandrii, který si vyžádal nejméně 21 mrtvých.

Před incidentem na webech islamistů napojených na Al-Káidu kolovaly seznamy koptských kostelů v Egyptě a v Evropě s instrukcemi k útokům.

"První mezi těmi, kdo jsou zodpovědní za vyhrocení situace, jsou vedoucí činitelé koptské ortodoxní církve pod vedením toho, jenž je zván papež Šenuda III.," citovala z nahrávky AP. Zavahrí obvinil patriarchu z šíření přesvědčení, že muslimové zabrali Egypt a musí z něj být vyhnáni podobně jako ze Španělska v 15. století. Koptské křesťany nařkl, že chtějí v Egyptě založit nezávislý stát.

Reklama

Výběr článků

Načítám