Hlavní obsah

Jemenský prezident vyzval k vytvoření nové vlády, opozice chce jeho demisi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saná
Aktualizováno

Jemenský prezident Alí Abdulláh Salíh se snaží zabránit eskalaci protestů v zemi. Vyzval k jejich ukončení s tím, že podporuje vytvoření nové vlády národní jednoty. Uvedla to státní tisková agentura Saaba, kterou cituje CNN.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Demonstrant v Jemenu požaduje demisi.

Článek

Prezident prohlášení učinil při setkání s představitelem neziskového Národního demokratického institutu. Podle něj musí demonstrace skončit a „připravit se adekvátní atmosféra pro volby".

Současně nařídil bezpečnostním složkám, aby zabránily střetům mezi odpůrci a příznivci současné vlády, a řekl, že lidé mají právo demonstrovat a vyjadřovat svobodně svůj názor. "Vláda bude pokračovat v ochraně práva svých občanů pokojně se shromažďovat a práva svobodně se vyjadřovat," stojí v prohlášení, které přečetl na půdě amerického velvyslanectví.

Současně dodal, že on sám nebude usilovat o znovuzvolení do křesla hlavy státu .

Odpůrcům vlády to však nestačí. Požadují demisi prezidenta. Ten však odstoupit odmítá. Podle něj jsou protivládní protesty nemocí: “Je to virus, který přišel z Tuniska do Egypta. A v některých oblastech vyvolal horečku jako chřipka. A když sedíte s někým, kdo je nakažen, tak se nakazíte,“ řekl Salíh a dodal, že je ochoten přijmout reformy.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Úterní demonstrace v jemenském hlavním městě Saná

V úterý si střety vyžádaly další dva životy Jemenců, když příznivci vlády napadli pokojnou demonstraci opozice. Předtím ale příznivce opozice přijeli provokovat podporovatelé vlády v autě. Demonstranti se je rozhodli zahnat, osádka auta utekla. Když demonstrující zjistili, že ve voze jsou zbraně, převrátili jej a zapálili.

Pak přišla odveta. Útok příznivců vlády si vyžádal dvě oběti. „Jejich krev nebude zapomenuta,“ uvedl demonstrující student Jásir Hasaní a dodal: „Obáváme se, že se tohle může zopakovat. My ale nemáme co ztratit a děláme to pro vlast.“ Podle něj jsou prezidentovy ústupky nedostatečné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám