Hlavní obsah

Bahrajn propustí politické vězně

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manáma

Bahrajnský král Hámid ibn Ísa al-Chalífa nařídil propustit některé politické vězně, zatímco se království snaží o dohodu s opozicí, aby ukončila týden trvající demonstrace požadující změnu politiky režimu. V úterý to oznámila agentura AP.

Foto: Reuters

Protestující v hlavním městě Manáma se kryje před slzným plynem, který proti demonstrantům nasadili vojáci. Snímek je z minulého týdne.

Článek

Není známo, kolika vězňům udělí král svobodu.

Vůdce šíitské opozice Abdul Džálil Chalíl uvedl, že je to pozitivní gesto a dobrý krok vpřed ze strany vládnoucí sunnitské elity. Nicméně upozornil, že povede k dialogu pouze v případě, že bude propuštěno také 25 šíitských aktivistů, kteří jsou od loňska souzeni za údajné spiknutí proti monarchii.

Bahrajn zachvátily v uplynulých týdnech protesty stejně jako 15 dalších arabských zemí. Demonstranti požadují politické reformy a odchod vlády premiéra šajcha Chalífa bin Salmána Chalífy, jenž svůj post zastává od vyhlášení nezávislosti země na Británii v roce 1971. Premiér je strýcem bahrajnského krále.

Opozice rovněž žádá vyšetření smrti šesti protestujících, kteří zemřeli při armádních zásazích v ulicích.

Co demonstranti požadují:
propuštění politických vězňů
práci a bydlení
reprezentativnější parlament s většími pravomocemi
novou ústavu
nový vládní kabinet, v němž už nebude dosavadní premiér

Reklama

Související témata:

Související články

Mubarak chce umřít v Egyptě

Svržený egyptský prezident Husní Mubarak "už to vzdal" a chce zemřít v letovisku Šarm aš-Šajch na pobřeží Rudého moře, kam se uchýlil poté, co jeho vládu...

Výběr článků

Načítám