Hlavní obsah

Bagdád chce po USA miliardu za škody způsobené vpádem

Právo, mcm
Bagdád

Irácké hlavní město požaduje od USA omluvu a miliardu dolarů (18 mld. korun) za škody způsobené americkým vpádem v roce 2003 a při následné okupaci.

Foto: Ceerwan Aziz, Reuters

Američtí vojáci v Bagdádu

Článek

Radnice uvedla, že armáda vážně poškodila infrastrukturu a estetiku. „Americké síly změnily krásné město v tábor ošklivým a ničivým způsobem, který odráží záměrnou ignoranci a lhostejnost vůči nejzákladnější formě veřejného vkusu,“ cituje britský list The Daily Mail prohlášení z Bagdádu, které si stěžuje na „ničení ulic“ americkými vojáky.

Město tyto škody ze svého rozpočtu nedokáže zaplatit. Za viníka jsou označovány americké vojenské vozy Humvee a stavba betonových zdí, jež rozdělily město na izolované komunity. Mluvčí města Hakím Abdul Zahrá uvedl, že těžké zdi poškodily kanalizaci, vodovodní systémy, chodníky i parky. Neřekl ale, jak chce město peníze od USA vymoci.

Washington zatím na žádost z minulého týdne nereagoval, ale správa příslušné irácké provincie uvádí, že za část škod nesou odpovědnost i irácké bezpečnostní síly. Podle západních médií v prohlášení není ani zmínka o škodách způsobených útoky teroristů.

Reklama

Výběr článků

Načítám