Hlavní obsah

Írán je rozdělen ohledně vývoje jaderných zbraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Íránské vedení je rozděleno, zda by měla země dále rozvíjet vojenský jaderný program, nebo ne. Odpůrci mají obavy z dopadu mezinárodních sankcí na hospodářství islámské republiky. Plyne to z tajné zprávy amerických agentů, kterou zveřejnil ve čtvrtek Wall Street Journal.

Foto: Profimedia.cz

Závod na obohacování uranu v Natanzu

Článek

Nový americký Národní zpravodajský odhad (NIE) uvádí, že Írán obnovil výzkum v oblasti jaderných zbraní s tím, jak pokračuje jeho program na obohacování uranu. To ale neznamená, že Írán pokračuje ve výrobě jaderné bomby. Podle tajné zprávy se v íránském vedení vede bouřlivá diskuse o tom, zda v něm pokračovat. Část vedení se podle zprávy bojí dopadů mezinárodních sankcí.

Vojenský jaderný program byl ukončen v roce 2003, ale dále pokračuje program, jehož cílem je vyrábět vlastní palivo pro jaderné elektrárny.

NIE zpracovává do svých zpráv pohled všech amerických zpravodajských služeb. „Shrnutím názoru zpravodajských služeb je, že íránský režim vede vážnou debatu o tom, zda se posunout směrem k vývoji jaderné bomby, nebo ne. Panuje silný pocit, že část íránských představitelů ví, že sankce by měly vážný dopad.“

Nové závěry zpravodajských služeb rovněž reflektují rostoucí shodu Spojených států a jejich spojenců, že se výrazně zpomalily snahy Teheránu získat jadernou hlavici. Důvodem jsou jak sankce, tak technické potíže. Nedostává se mu vysoce legovaných ocelí mimořádné pevnosti a uhlíkových vláken.

Írán by podle odhadů ředitele americké národní zpravodajské služby Jamese Clappera měl být schopen produkovat vysoce obohacený uran pro hlavice během několika let, ovšem záleží na tom, zda se k tomuto kroku rozhodne. Izraelské tajné služby tvrdí, že Írán na výrobu jaderné hlavice potřebuje ještě čtyři roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám