Hlavní obsah

Iráčan přiznal, že si vymyslel Husajnovy zbraně hromadného ničení

Londýn

Irácký přeběhlík, který sdělil západním rozvědkám, že diktátor Saddám Husajn má zbraně hromadného ničení, si své obvinění vymyslel. Přiznává to v rozhovoru pro dnešní vydání britského deníku Guardian. Rafíd Džanábí prohlásil, že údaje o zbraních hromadného ničení Západu podsunul, protože chtěl Irák zbavit Husajna.

Foto: Handout, Reuters

Saddám Husajn

Článek

"Měl jsem problém se Saddámovým režimem. Chtěl jsem se ho zbavit a najednou jsem měl šanci," řekl deníku. Obvinění, že Husajnův Irák vlastní biologické zbraně, sdělil německé rozvědce. Ta informaci předala USA, které použily zprávy o zbraních hromadného ničení jako jeden z důvodů pro invazi do Iráku v roce 2003.

Džanabí vypuštění dezinformace nelituje. "Já i mí synové jsme hrdí nato, že jsme se stali příčinou pro to, aby Irák získal prostor pro demokracii," řekl.

Vyjádřil sice lítost nad oběťmi, které si válka a následný chaos v zemi vyžádaly, domnívá se však, že jiná možnost odstranění Husajna nebyla. "Věřte mi, nebyl jiný způsob, jak přinést do Iráku svobodu," řekl britskému listu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám