Hlavní obsah

USA se obávají neklidu na Blízkém východě, ale změny vítají

Novinky, CNN, ČTK, BBC, aš, ivi
Washington/Bratislava

Spojené státy se obávají nestability na Blízkém východě, uvedl v úterý americký prezident Barack Obama. Podle něj ale pády autoritářských režimů mohou přispět ke změně. Podle něj blízkovýchodní vlády již "hlad po změně" začínají chápat.

Článek

"Tamní státy tuto stabilitu mohou zvýšit," prohlásil Obama, pokud mladé generaci nabídnou lepší budoucnost a nebudou svou moc udržovat pomocí nátlaku a násilí. Regionem se šíří nepokoje po úspěšných protestech v Tunisku a v Egyptě, jež odstranily tamní autoritářské vládce. Demonstrace jsou hlášeny také z Íránu, Alžírska, Jemenu, Bahrajnu a podle některých zpráv i z Jordánska .

Obama ocenil, že při demonstracích v Egyptě se jen vzácně projevily antiamerické a protiizraelské nálady. Každá země regionu je podle něj odlišná a má své vlastní tradice. Spojené státy žádné nechtějí nic vnucovat. Podobně jako u Egypta a Tuniska ale trvají na tom, aby vlády Íránu, Jemenu a Bahrajnu umožnily nespokojeným lidem vyjádřit názory a nepoužívaly proti nim násilí.

Obama se zaměřil především na Írán. Teherán zkritizoval, že na jedné straně vítá protesty v Egyptě, ale sám proti demonstrantům tvrdě zasahuje. Dodal, že doufá, že Íránci přesto najdou odvahu pokračovat ve volání po změně. "Amerika ale nemůže diktovat, co se má dít uvnitř Íránu," řekl Obama.

Íránská policie a revoluční gardy tvrdě zasáhly i v pondělí proti zakázané opoziční demonstraci v Teheránu. Podle íránské agentury Fars byla jedna osoba zastřelena a několik lidí zraněno. Proti tisícům účastníků policisté a gardisté použili slzný plyn, desítky lidí byly zatčeny.

V Bahrajnu si střety policistů s demonstranty vyžádaly dva mrtvé. V úterý, kdy byla pohřbívána jedna z obětí, místní král uvedl, že nechá vyšetřit zásah policie, která nasadila proti protestujícímu davu slzný plyn a gumové projektily. V zemi vládnou menšinoví sunnité většinovým šíitům. Vyšetřovací komisi povede šíitský vicepremiér.

 V4 podporuje změny na severu Afriky

Německá kancléřka Angela Merkelová přivítala demokratické změny ve státech severní Afriky. „Chceme tyto státy podporovat, aby jejich cesta byla úspěšná,“ uvedla Merkelová v úterý v Bratislavě, kde se zúčastnila zasedání Visegrádské čtyřky u příležitosti 20. výročí vzniku tohoto regionálního seskupení.

Německá kancléřka také reagovala na zvýšený počet migrantů ze severní Afriky, kteří zaplavili jižní Itálii. Merkelová zdůraznila, že pokud v severní Africe bude víc svobody, bude v Evropě méně žadatelů o politický azyl z této oblasti. „Musíme tomuto regionu pomáhat hospodářsky, aby zdejší obyvatelé spojovali svoji budoucnost se svými zeměmi. Mnoho z dnešních žadatelů o azyl neuspěje,“ upozornila Merkelová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám