Hlavní obsah

Mubarak není v kómatu, je ale velmi nemocný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Egyptská státní média popřela zprávy o tom, že je bývalý prezident země Husní Mubarak v kómatu. Připustila však, že je nemocný.

Foto: Reuters

Prezident Egypta Husní Mubarak na archivním snímku

Článek

Egyptský deník Al-Masrí Al-Jum v neděli informoval o tom, že Mubarak je velmi nemocný a po masových protestech proti jeho osobě upadl do kómatu.

Dvaaosmdesátiletý Mubarak je „v těžkém psychologickém stavu a odmítá léčení, přestože je nemocný“, není však v kómatu, uvedl provládní deník Al-Gomhuria s odvoláním na zdroje blízké Mubarakovi. Prý odmítá brát léky, je skleslý a opakovaně ve své přímořské rezidenci pozbyl vědomí.

Minulý se rok se exprezident podrobil operaci žlučníku v Německu.

Podle dostupných zpráv je politik, který Egyptu vládl 30 let, se svojí rodinou v letovisku Šarm aš-Šajch, kam v pátek uprchl. Ve stejný den jeho viceprezident Umar Sulejmán přečetl prohlášení o Mubarakově odstoupení z funkce.

Uchazečů o prezidentský úřad je už několik
Ještě než v pátek prezident Mubarak definitivně odstoupil, vyrojila se v Káhiře řada jmen jeho možných nástupců. Je samozřejmě otázkou, jak se k těmto aspirantům postaví nyní všemocná armáda. Přehled momentálních kandidátů přinesl časopis Time.
Za nejvážnějšího kandidáta je momentálně považován exministr zahraničí Amr Músá. V zemi je populární za otevřenou kritiku politiky USA a Izraele z titulu nynější funkce šéfa Ligy arabských zemí.
Podle zpráv chce odstoupit a vrátit se do země. Pro okolí byl stále dost blízký káhirskému establishmentu, a proto by byl jistou zárukou kontinuity egyptské politiky.
Druhým favoritem je Jahjá Džamal, bývalý předseda ústavního soudu, který se angažoval v demonstracích na káhirském náměstí Tahrír a je považován za mluvčího revoluce. Stoupenci očekávají, že zemi dovede k ústavní reformě.
Mluví se také o právníkovi Ajmanu Núrovi, který v roce 2005 kandidoval proti Mubarakovi v prvních prezidentských volbách s více kandidáty. Režim ho poté skandalizoval v médiích, uvěznil a byla mu odebrána advokátní licence.
Ve hře jsou i dva nositelé Nobelovy ceny. Tváří opozice se pro svět díky své proslulosti stal Muhammad Baradej, exšéf Mezinárodní agentury pro atomovou bezpečnost.
„Mnoho Egypťanů však říká, že nevěří člověku, který většinu své kariéry prožil v cizině,“ napsal Time. Stejně i světově uznávaný chemik Ahmed Zuweil se teprve vrátil do Egypta.
zdroj: PRÁVO, roš

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám