Hlavní obsah

Při sebevražedném atentátu poblíž Sámarry zemřelo nejméně 38 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sámarra
Aktualizováno

Při sebevražedném atentátu proti šíitským poutníkům poblíž irácké Sámarry zemřelo dnes nejméně 38 lidí a další desítky byly zraněny. S odvoláním na lékařské a policejní zdroje to uvedly tiskové agentury. Za poslední tři dny to byl už druhý útok na šíitské poutníky. Dnešní atentát se odehrál nedaleko mešity Askárí, kterou v roce 2006 vážně poničili teroristé z Al-Káida.

Článek

Agentura Reuters citovala policejní zdroj z místní nemocnice, podle něhož mezi mrtvými jsou ženy a děti. Útočník opásaný výbušninami se podle policejních zdrojů vmísil mezi náboženské poutníky a nastoupil s nimi do autobusu. Ve vozidle poté odpálil svou nálož.

Atentátník zaútočil asi 200 metrů od mešity Askárí zvané též Zlatá mešita. Ta patří mezi nejposvátnější místa šíitského islámu, neboť zde jsou hroby desátého a jedenáctého imáma, Alího Hádího a jeho syna Hasana Askárího, přímých potomků proroka Mohameda. Imám Hasan byl otcem imáma Muhammada Mahdího, takzvaného "skrytého imáma", o němž šíité věří, že je stále naživu a jednoho dne se vrátí, aby nastolil ve světě spravedlnost.

Mešitu v únoru 2006 poničili teroristé z Al-Káidy. Tehdejší atentát vyvolal vlnu sektářských násilností mezi šíity a sunnity. Opravu mešity označila irácká vláda za jednu ze svých hlavních priorit.

Sámarra leží asi 200 kilometrů severně od Bagdádu a má přibližně 350 000 obyvatel. V těchto dnech se sem sjíždějí šíitští muslimové, aby si připomněli výročí smrti imáma Hasana Askarího. Poutníci se ale stávají terčem teroristů. Naposledy ve čtvrtek výbuch nálože u silnice zabil osm lidí a čtyřicet dalších zranil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám