Hlavní obsah

Svět se bojí nestability v Egyptě, Írán mluví o islámském probuzení

Zatímco běžní Egypťané slaví v ulicích páteční odstoupení prezidenta Husního Mubaraka, světové mocnosti i okolní státy jsou opatrnější a připomínají, že zemi čeká ještě dlouhá cesta.

Foto: Dylam Martinez, Reuters

Demonstranti na káhirském náměstí Tahrír

Článek

Americký prezident Barack Obama, pro jehož zemi je Egypt klíčovým spojencem v regionu, vyzval Egypťany, aby v zemi byla nastolena skutečná demokracie, zároveň však připomněl, že mnoho otázek zatím zůstává bez odpovědí.

Spojené státy se stejně jako sousední Izrael obávají zejména růstu vlivu islamistů. Nejmenovaný činitel americké vlády řekl televizní stanici CNN, že v Egyptě nyní bude následovat "nepředvídatelná další kapitola".

Egypt je první arabská země, která v roce 1979 uzavřela mírovou dohodu s Izraelem a má s Tel Avivem relativně dobré vztahy. Nyní v Tel Avivu a Washingtonu panují obavy, že nový egyptský režim bude k Izraeli rezervovanější. "Je důležité, aby příští vláda mírovou dohodu ctila," konstatoval mluvčí Bílého domu Robert Gibbs.

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád hovořil v souvislosti s egyptskými protesty o "islámském probuzení" a připomněl i revoluci ve své zemi, která v roce 1979 dostala k moci šíitské duchovní.

Opoziční síly sice zatím deklarují světský ráz celé revoluce, nicméně exprezident Mubarak se obává, že namísto demokracie dojde k nárůstu extremismu a dalším sociálním otřesům, které se přesunou i do dalších zemí regionu.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Palestinci slavící v Gaze rezignaci prezidenta Mubaraka

V rozhovoru s bývalým izraelským ministrem Benjaminem ben Eliezerem měl Mubarak připomenout, jak dopadly někdejší demokratizační snahy USA v Íránu či v pásmu Gazy.

"Řekl mi: nebudu překvapen, jestliže v budoucnu uvidíte více extremismu a radikálního islámu a více nepokojů, dramatických změn a sociálních otřesů," dodal ben Eliezer.

Reklama

Související témata:

Související články

Mubarak s rodinou opustil Káhiru

Egyptský prezident Husní Mubarak v pátek i s rodinou odcestoval z vojenské letecké základny na předměstí Káhiry. Oznámily to televizní stanice Al-Arabíja...

Egyptský prezident Mubarak rezignoval

Prezident Egypta Husní Mubarak v pátek odpoledne odstoupil z funkce. V televizním vystoupení to sdělil viceprezident země Umar Sulejmán. Egypťané již tuto...

Výběr článků

Načítám