Hlavní obsah

Mubarak může mít víc peněz než Bill Gates, odhadují experti

Novinky, rei

Jmění egyptského prezidenta Husního Mubaraka a jeho rodiny by mohlo dosahovat výše až 70 miliard dolarů (více než 1,2 biliónu korun). Napsal to britský list The Guardian s odkazem na odhady odborníků na Blízký východ.

Foto: Profimedia.cz

Zprava egyptský prezident Husní Mubarak, jeho žena Suzanne a syn Gamál

Článek

Většina majetku je podle zprávy uložena v britských a švýcarských bankách a dále ho představují nemovitosti v Londýně, New Yorku, Los Angeles a na pobřeží Rudého moře.

The Guardian upozornil, že během 30 let v prezidentském úřadě a dalších rocích ve vedení armády měl Mubarak možnost díky výhodným investicím získat stovky miliónů. Zahraniční investoři v Egyptě musí místnímu obchodnímu partnerovi nechat kolem 20 procent zisku. „Téměř každý projekt potřebuje sponzora a Mubarak měl dobré postavení k tomu, aby využil jakoukoliv nabídku,“ řekl Christopher Davidson z univerzity v Durhamu.

Většina zisku putovala na tajná konta v zahraničí, nebo byla použita k nákupu lukrativních pozemků, domů a hotelů.

„Režim provázela spousta korupce a škrcení veřejných zdrojů pro osobní prospěch,“ popsal Amaney Jamal z Princetonské univerzity. Odhaduje, že jmění prezidentovy rodiny dosahuje výše 40 až 70 miliard dolarů, což je podle jeho slov srovnatelné s majetkem vládců zemí v oblasti Perského zálivu.

Domy v Šarm aš-Šajchu i na Manhattanu

Arabský list Al Khabar loni napsal, že Mubarak vlastní nemovitosti na Manhattanu a exkluzivní adrese Rodeo Drive v Beverly Hills.

Miliardáři jsou rovněž oba prezidentovi synové Gamál a Alá. Obchodník Gamál, o němž se spekulovalo jako o předem určeném nástupci svého otce v prezidentském úřadě, má například luxusní dům v londýnské čtvrti Belgravia, kde se nachází i množství ambasád.

Mubarakově rodině patří též hotely a pozemky kolem rudomořského letoviska Šarm aš-Šajch.

Nejbohatší člověk planety je podle loňského žebříčku časopisu Forbes mexický telekomunikační magnát Carlos Slim Helú. Loni v březnu disponoval majetkem v hodnotě 53,3 miliardy dolarů (necelý bilión korun). Výší majetku tak zastínil i zakladatele Microsoftu Billa Gatese.

Reklama

Výběr článků

Načítám