Hlavní obsah

Hrdina v tureckém filmu se izraelským vojákům na lodích pro Gazu pomstí

– Istanbul

V Turecku si o víkendu odbyl premiéru jeden z nejnákladnějších filmů tamní kinematografie, který zřejmě dále zjitří napjaté vztahy Ankary s Izraelem. Děj akčního snímku nazvaného Údolí vlků: Palestina je inspirován skutečnými událostmi z loňského roku, kdy izraelští vojáci zasáhli proti flotile lodí s materiálem pro pásmo Gazy, při němž zemřelo devět aktivistů. Ve filmu se turecký agent vojákům pomstí.

Článek

Ačkoliv v samotném Turecku film vyvolal kritiku jako příliš násilný a okatě propagandisticky zaměřený proti Izraeli, během prvního víkendu přilákal do kin množství lidí a mohl by se stát kasovním trhákem, informovala agentura Reuters. Hlavního hrdinu, agenta Polata Alemdara popisuje Reuters spíše jako filmového bijce Ramba než elegantnějšího Jamese Bonda.

Alemdar prochází množstvím krvavých střetů, dokud nevystopuje izraelského velitele, který razii proti flotile a hlavně lodi Mavi Marmara v mezinárodních vodách nařídil. Spousta izraelských vojáků i Palestinců zemře, než Alemdar s komplicem osvobodí palestinské vězně a vyvolá povstání. Když se ho v jedné scéně voják ptá, proč přišel do Izraele, odpoví hrdina: „Nepřišel jsem do Izraele, ale do Palestiny“.

Film měl premiéru v Den památky obětí holocaustu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám