Hlavní obsah

Aerolinky ruší lety do Káhiry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na mezinárodním letišti v Káhiře uvízly tisíce lidí, jejichž let byl kvůli tamním nepokojům odložen nebo úplně zrušen. Některé země už začaly s evakuací svých občanů. Mnohé letecké společnosti ruší lety do Káhiry.

Článek

Řada evropských cestovních kanceláří zrušila lety do Egypta a většina aerolinek cestujícím povoluje bezplatnou změnu rezervace. I kdyby se podařilo nepokoje zastavit a turistika by se relativně rychle vrátila k normálu, dopady budou znát. Cestovní ruch se na růstu hrubého domácího produktu podílí z více než 11 procent.

Britská letecká společnost British Airways vyslala do Káhiry zvláštní letadlo, aby evakuovalo turisty. Pomoc s evakuací nabídly i Spojené státy a Turecko, které také vyslalo několik letadel. "Rezervovali jsme charterový let, abychom odtamtud dostali co nejvíce lidí," podotkl mluvčí British Airways.

České aerolinie kvůli protivládním nepokojům v Egyptě posunou nedělní večerní odlet pravidelné linky do Káhiry na pondělní ráno. Aerolinky už podobně přesunuly páteční let na sobotu ráno [celá zpráva].

Letoviska zatím nejsou zasažena protesty

Každé osmé pracovní místo v Egyptě je právě v cestovním ruchu, analytici ale tvrdí, že dopady pořád ještě mohou být jen krátkodobé. Hodně ale bude záležet na tom, jak rychle se podaří situaci uklidnit. Nepokoje, které vedle Káhiry zasáhly i další velká města včetně Alexandrie, ale turistická letoviska prozatím neovlivnily.

Cestovní ruch v Egyptě dostal tvrdou ránu i v roce 1997, kdy ozbrojenci postříleli 58 turistů v Luxoru.

V roce 2009 navštívilo Egypt zhruba 12,5 miliónu turistů, kteří do egyptské státní pokladny přivezli kolem 10,8 miliardy dolarů (více než 190 miliard Kč).

Reklama

Související témata:

Související články

Muž se zapálil před egyptským parlamentem

Před egyptským parlamentem v Káhiře se v pondělí zapálil muž. Podle tiskových agentur následoval tuniského studenta, jenž se upálil závěrem loňského roku. Jeho...

Výběr článků

Načítám