Hlavní obsah

Protesty si v Egyptě už vyžádaly na 100 mrtvých, šíří se rabování

– Káhira • Aktualizováno

Pokračující protivládní protesty v Egyptě si už vyžádaly desítky mrtvých. Televize Al-Džazíra tvrdí, že jen za uplynulých 24 hodin bylo zabito 95 lidí a zraněno 2000 dalších. Přes zákaz vycházení jsou ulice plné lidí a terčem útoků se staly policejní stanice, sídla vládní strany, hotel v Gíze i káhirské muzeum.

Článek

V centru Káhiry se od sobotního rána začaly znovu shromažďovat tisíce demonstrantů proti režimu prezidenta Mubaraka, jehož odstoupení požadují. Informuje o tom agentura AFP, podle níž jsou na hlavních křižovatkách a u vládních budov rozmístěni vojáci. Přes platný zákaz vycházení od 16:00, na který začala dohlížet i armáda, protesty pokračovaly i po soumraku.

Armáda se však zatím nevměšuje, střety se odehrávaly mezi policejními složkami a odpůrci režimu. Podle agentury Reuters zaútočil přibližně tisícihlavý dav na budovu ministerstva vnitra v centru Káhiry. Střelbu uvnitř budovy potvrdil i zpravodaj CNN.

Režim nezvládá situaci, šíří se chaos

Podle bezpečnostních zdrojů citovaných agenturou AFP bylo jen v Káhiře dosud vypáleno 17 policejních stanic, v celé zemi jich prý lehlo popelem už 60 procent. Podle očitých svědků výtržníci napadli i hotel na silnici vedoucí k pyramidám v Gíze. Došlo prý i ke střetům s turisty. Armáda uzavřela přístupové cesty pro turisty k pyramidám.

Terčem rabujícího útoku se stalo Egyptské národní muzeum v centru Káhiry, přestože se jim postavili někteří demonstrující, policisté i turisté, došlo podle stanice MSNBC k poškození dvou mumií.

Ulicemi Káhiry se potloukají četné bandy zlodějů s noži a kovovými tyčemi, kteří vykrádají obchody a byty. Hlášeny jsou případy útoků proti bankám a obchodům. Policie s použitím střelby do vzduchu zatlačila stovky lidí útočících proti odbočce egyptské ústřední banky v centru Káhiry.

Signálem o hrozícím chaosu byla i vzpoura v káhirské věznici, proti níž musela tvrdě zasáhnout vězeňská stráž. Povstání vězňů se podařilo potlačit, osm z nich přitom zahynulo a víc než stovka byla zraněna.

Foto: Profimedia.cz

Egyptský prezident Husní Mubarak

Na páteční výzvu prezidenta Mubaraka odstoupila vláda, ale protestující Egypťané volají hlavně po demisi hlavy státu. Podle agentury DPA složil šéf tajné služby Omar Sulejman přísahu jako viceprezident. Tato funkce byla neobsazena po téměř celých 30 let, co se Mubarak dostal k moci.

O budoucnosti rozhodne zřejmě armáda

Do Egypta se mezitím  vrátil náčelník generálního štábu armády generálporučík Samí Anan, který předčasně ukončil návštěvu USA v čele delegace vysokých egyptských armádních představitelů. Armáda hrála v egyptských moderních dějinách klíčovou úlohu a všichni prezidenti vzešli z jejích řad.

Foto: Reuters

Egypťané se modlí u jednoho z tanků, které byly rozmístěny v centru Káhiry.

Mnozí odpůrci režimu považují armádu za spojence. Na některých tancích v centru Káhiry jsou napsána hesla odsuzující prezidenta Mubaraka, agentury popisují případy, kdy se armádní důstojníci otevřeně postavili na stranu demonstrantů.

Hlavní opoziční síla v Egyptě, Muslimské bratrstvo, v sobotu vyzvala k pokojnému předání moci v zemi. Televize odvysílala poselství islámského duchovního, který důrazně připomněl egyptským muslimům, že prolévání krve je podle islámského práva zakázáno.

V letoviscích je klid, výlety do Káhiry se ruší

Jak pro Novinky v uvedl Tomio Okamura, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur, v Egyptě se nachází asi 1000 českých turistů. [celá zpráva]

Podle Okamury panuje i v sobotu v jednotlivých turistických letoviscích klid a pobyty českých turistů nejsou narušeny. „Nadále jsou však i dnes zrušeny fakultativní výlety do Káhiry,“ připomněl Okamura s tím, že zahraniční mobilní telefony fungují, problémy naopak přetrvávají s internetem.

„Naše Asociace dostává obrovské množství telefonátů od jednotlivých lidí, kteří se informují na situaci v Egyptě a zvažují tam pobyt,“ doplnil Okamura.

Po pátečním výpadku mobilních služeb a internetového spojení byly v sobotu dopoledne zčásti obnoveny služby mobilních operátorů. Přístup na internet naproti tomu podle AFP obnoven zatím nebyl. Mobilní spojení a přístup na internet mají pro odpůrce Mubarakova režimu zásadní význam, protože demonstrace svolávají hlavně přes sociální sítě Facebook a Twitter.

Cizinci balí kufry

Kvůli protivládním protestům opustila Egypt řada arabských princů a obchodníků, oznámila v sobotu agentura DPA s odvoláním na nejmenovaného představitele káhirského mezinárodního letiště. Odletěli prý už v pátek soukromými letadly do Rijádu, Dubaje a Ammánu. Zemi naproti tomu podle tohoto zdroje dosud neopustil žádný egyptský politik. Množí se však zprávy, že se připravuje v tichosti útěk příslušníků Mubarakovy rodiny.

V sobotu zemi opustili také diplomaté sousedního Izraele.

Nepokoje zdržely i odlet letadla Českých aerolinií (ČSA) na pravidelné lince z Prahy do Káhiry. Mělo odletět už v pátek večer, kvůli zákazu vycházení byl ale tento spoj přesunut a cestující odletěli až v sobotu ráno po osmé hodině.[celá zpráva]

Ministerstvo zahraničních věcí v pátek večer doporučilo českým občanům zvážit za současné situace nutnost cestování do Egypta.

Armáda chrání památky

V pátek povolal Mubarak k potlačení nepokojů armádu a vyhlásil zákaz nočního vycházení. Lidé ale zůstali v ulicích i po setmění a nepokoje a rabování v Káhiře pokračovaly celou noc. Ve dvou káhirských čtvrtích zaútočili demonstranti na policejní stanice a osvobodili odtud zadržené osoby.

Vojáci mimo jiné také chrání vládní budovy v egyptské metropoli a rovněž Egyptské muzeum v centru Káhiry, kde jsou unikátní exponáty, mimo jiné zlatá maska faraona Tutanchamona.

Reklama

Výběr článků

Načítám