Hlavní obsah

Irákem se znovu šíří násilí, v Karbale 15 mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karbala

Nejméně 15 obětí a přes 140 zraněných si vyžádaly dva pondělní útoky na šíitské poutníky v iráckém městě Karbala, uvedla stanice SkyNews. Jedna nálož explodovala na předměstském parkovišti pro autobusy, které do posvátného města šíitů svážely poutníky.

Článek

Po relativním klidu v uplynulých měsících, během nichž loni ukončily americké jednotky v zemi bojové operace a po vleklých rozporech také vznikla vláda, se Irák znovu propadá do násilností, jež měly svůj vrchol v letech 2006 a 2007. Za poslední týden přišlo při sérii útoků o život nejméně 159 lidí.

Útoky na šíity během svátků se ovšem dějí pravidelně. Do Karbaly se sjíždějí statisíce poutníků u příležitosti konce svátku arbaín, jenž značí konec 40denního smutku po nejvýznamnějším svátku ašúrá. Minulý týden zde sebevražední útočníci zabili 56 lidí a nejméně 180 dalších zranili.

V pondělí taktéž irácká policie informovala o dvou bombových útocích v Bagdádu, při nichž zemřeli dva lidé a nejméně osm dalších bylo zraněno.

Reklama

Související články

Sebevrah v Iráku zmasakroval policejní rekruty

Nejméně 50 mrtvých a 100 zraněných si v úterý vyžádal útok sebevražedného útočníka u náborového střediska irácké policie v Tikrítu. Podle stanice BBC to...

Sebevrah v sanitce zabíjel v Iráku

Sebevražedný atentátník ve středu odpálil mohutnou nálož v sanitce ve městě Bákuba. Vjel s ní do budovy policie, jež se následně zřítila. Zabil podle BBC...

Výběr článků

Načítám