Hlavní obsah

Palestinci tajně nabízeli Izraelcům východní Jeruzalém

Dubaj

Katarská televize Al-Džazíra začala v neděli zveřejňovat důvěrné dokumenty o izraelsko-palestinských jednáních, které poukazují na velké ústupky Palestinců vůči Izraeli v otázce Jeruzaléma a palestinských uprchlíků. Informovaly o to v noci na pondělí zahraniční agentury.

Článek

Televize hovoří o nejvýznamnějším úniku informací v dějinách izraelsko-palestinského konfliktu. Jedná se prý o 1600 dokumentů, které budou postupně zveřejňovány několik dní, upřesnil komentátor stanice.

Reuters s odvoláním na první zveřejněné texty usoudil, že dokumenty mohou poškodit postavení předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse. Jeho veřejná prohlášení ohledně Jeruzaléma jsou totiž podle agentury asi v rozporu s tím, co jeho představitelé slibují za zavřenými dveřmi.

Stanice CNN potvrdila, že Palestinci byli během jednání v roce 2008 ochotni vzdát se velké části východního Jeruzaléma, o němž prohlašují, že má být hlavním městem jejich budoucího státu. Britský list The Daily Telegraph napsal, že palestinští vyjednavači byli dokonce ochotni přenechat Izraelcům "téměř celý Jeruzalém".

Hlavní palestinský vyjednávač Saíb Irikát, kterému jsou v dokumentech některé překvapivé ústupky také přisuzovány, se proti novým dokumentům a způsobu jejich zveřejňování ohradil s tím, že palestinská samospráva nemá co skrývat a že většina dokumentů zveřejňovaných Al-Džazírou je lživá.

Reklama

Výběr článků

Načítám