Hlavní obsah

Íránské centrifugy ničil virus z USA a Izraele

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítačový virus, který napadl íránská jaderná zařízení na obohacování uranu, testovali v Izraeli. V sobotu to napsal list The New York Times (NYT). Virus Stuxnet podle deníku společně vyvinuli izraelští a američtí odborníci ve snaze zpomalit íránský jaderný program.

Foto: Profimedia.cz

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád při projevu. Problémy dříve potvrdil.

Článek

Zkoušky se uskutečnily dva roky před zahájením operace v izraelském komplexu Dimona v Negevské poušti, který má podobné technické vybavení jako íránský atomový komplex v Natanzu.

Deník tvrdí, že Stuxnet je „dosud nejmodernější a nejúčinnější kybernetická zbraň", která dokázala na určitý čas zastavit obohacování uranu. Virus způsobuje, že se centrifugy dostanou mimo kontrolu.

NYT dokonce píše, že Írán musel vyřadit z provozu pětinu centrifug. Íránský prezident Mahmúd Ahmadínedžád loni v listopadu potvrdil, že íránská jaderná zařízení měla problémy s počítačovým virem, který však už experti vyřešili.

Reklama

Výběr článků

Načítám