Hlavní obsah

Libanonská vláda národní jednoty padla, Hizballáh odešel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút

Po necelých 14 měsících fungování padla ve středu v Libanonu koaliční vláda národní jednoty. Oznámila to libanonská informační agentura ANI. Radikální šíitské hnutí Hizballáh spolu s křesťany generála Michela Aúna stáhlo všech svých 11 zástupců ve třicetičlenném kabinetu. Prezidenta Michela Sulajmána vyzvali k sestavení nové vlády.

Článek

Hizballáhu hrozí vyšetřování kvůli vraždě expremiéra Rafíka Harírího, po níž se stáhla syrská vojska. Demisí hrozil, protože chtěl donutit ostatní členy vlády, aby odmítli mezinárodní vyšetřování atentátu.

V úterý dal Hizballáh vládě, kterou nyní řídí syn zavražděného, několik hodin na to, aby přijala jeho stanovisko a přestala s mezinárodním tribunálem spolupracovat.

Rafík Harírí zemřel při atentátu v roce 2005. Bezprostředně po něm byla z akce obviněna Sýrie, která ovládala v té době politiku Bejrútu. Harírí se ke konci života připojil k táboru libanonských kritiků Damašku.

Přestože se o syrské stopě nepochybovalo, tribunál loni uvedl, že hodlá obvinit členy Hizballáhu a ne Syřany.[celá zpráva]

Ten se pak snažil dokázat, že za vraždou Harírího je Izrael, ale nepředložil důkazy. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám