Hlavní obsah

Západ má poslední šanci jednat, pohrozil Írán

Teherán

Šestistranná jednání o íránském jaderném programu, která se uskuteční příští týden v Istanbulu, by mohla být posledními, k nimž se Teherán uvolí. Ve středu to podle státní agentury IRNA řekl íránský zástupce při Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE) Alí Asghar Soltaníja.

Foto: Profimedia.cz

Íránský velvyslanec při Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE) Alí Asghar Soltaníja

Článek

„Mohla by to být poslední šance, protože s instalací palivových tyčí vyráběných Íránem do teheránského výzkumného reaktoru parlament zřejmě vládě nedovolí dál jednat nebo poslat uran za hranice země. Setkání v Istanbulu by mohlo být pro Západ poslední šancí vrátit se k rozhovorům,“ řekl Soltaníja.

Istanbul hostí příští týden delegace Íránu a pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN (USA, Číny, Ruska, Velké Británie, Francie) a Německa. Západní země požadují garance, že Írán neusiluje o jadernou zbraň. Teherán tvrdí, že jeho program má jen průmyslové a medicínské účely.

Poslední rozhovory byly vedeny v říjnu 2009. Dohoda o vývozu íránského uranu do zahraničí, kde bude kontrolovaně obohacen na 20 procent a vrácen, ale zkrachovala, což nakonec vedlo k novým sankcím, které v OSN prosadily Spojené státy.

Íránský ministr zahraničí Alí Akbar Sálehí v sobotu prohlásil, že země bude schopna dodávat do reaktoru v Teheránu do konce roku vlastní palivo, čímž jakákoliv dohoda o výměně jaderného materiálu „ztrácí svůj smysl“.

Západní analytici upozorňují, že Írán občas své pokroky zveličuje, aby měl výhodnější pozici při vyjednávání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám