Hlavní obsah

Netanjahu dal své poradce prověřit kontrarozvědkou, tvrdí rozhlas

– Jeruzalém
Novinky, rei

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu podezíral pracovníky své kanceláře včetně poradce pro národní bezpečnost a bývalého mluvčího, že médiím vyzrazovali citlivé informace, a dal je proto prověřit tajnou službou Šin Bet. Uvedl to ve čtvrtek Armádní rozhlas. Premiér to popírá.

Článek

Rozhlas uvedl, že Netanjahu podezříval své nejbližší spolupracovníky, a proto před pár měsíci osobně požádal představitele Šin Bet a nejvyššího státního zástupce Jehudu Weinsteina, aby záležitost vyšetřili. Mezi podezřelými byl i premiérův poradce v otázkách národní bezpečnosti Uzi Arad, tajemník Zvi Hauser či bývalý mluvčí Netanjahua Nir Hefetz. Šin Bet je postupně vyslechl a museli i na detektor lži, tvrdí izraelská stanice.

Šin Bet v reakci na zprávu uvedl, že veškerá podezření se ukázala být neopodstatněnými. Vyšetřovací zpráva byla postoupena státnímu zástupci.

Netanjahuova kancelář vydala prohlášení, podle něhož premiér nedal nikoho osobně prověřovat. Nechal pouze vyšetřit, jak „informace zásadní pro národní bezpečnost“ mohly do médií uniknout. „Rozhodnutí o tom, kdo bude vyšetřován a jak bylo profesionálním rozhodnutím služby Šin Bet,“ prohlásil premiér s tím, že prověřováni byli i lidé, kteří pro něj nepracují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám