Hlavní obsah

Izrael držel Gazu na hranici humanitární katastrofy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Izrael se záměrně při blokádě pásma Gazy snažil držet ekonomiku palestinského území na co nejnižší úrovni, těsně nad hranicí stavu, kdy by tam propukla humanitární krize. Plyne to z tajných amerických diplomatických depeší, které zveřejňuje server WikiLeaks, z nichž ve středu citoval norský deník Aftenposten.

Článek

Izrael v roce 2008 řekl americkým představitelům, že by chtěl držet ekonomiku Gazy na „hranici kolapsu“, ale vyhnout se humanitární krizi.

„Součástí jejich plánu na úplné embargo Gazy je, že chtějí držet ekonomiku Gazy na hranici kolapsu, aniž by ji zatlačili za něj, potvrdili několikrát izraelští představitelé,“ stojí v jedné z depeší.

V dalším bylo uvedeno, že se Izrael chce vyhnout humanitární krizi, ale ekonomiku chce držet na nejnižší úrovni.

V lednu 2008 tuto politiku obhajoval dokonce premiér Ehud Olmert. „Nenarušujeme dodávky jídla pro děti, léků pro ty, kdož je potřebují a paliva pro zařízení, která zachraňují životy. Není tu ale žádné důvod, abychom umožnili obyvatelům Gazy vést normální životy, když nás ostřelují granáty a raketami vypálenými z jejich ulic a dvorků,“ řekl ještě. Izolace měla zabránit radikálům, aby dál ostřelovali Izrael. Pásmo Gazy ovládá radikální hnutí Hamás.

Blokáda byla tvrdě kritizována humanitárními organizacemi, protože nebylo dovolené ani dovážet stavení materiál, aby se obnovily při bojích zničené budovy. Navíc dodávky povolených komodit vázly.

V květnu Izrael blokádu zmírnil. Došlo k tomu poté, co se blokádu pokusily neúspěšně prorazit lodě. Izraelci proti nim zasáhli a na jedné v potyčce s agresivními aktivisty zabili devět Turků [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám