Hlavní obsah

Palestinské bojovnice se připravují na smrt za Gazu

Novinky, Alex Švamberk
Gaza

V pásmu Gazy se vedle radikálů na boj proti úhlavnímu nepříteli Izraeli připravují i Palestinky. Reportáž z jejich výcviku přinesla televize CNN, která zmiňuje, že se ženy ze Saladínovy brigády učí nejen střílet, ale že jsou také připravené padnout v boji se slovy ´Alláh je veliký´.

Článek

Výcvik probíhá na utajeném místě, a tak musel štáb jet do střediska se zavázanými očima. Tváře pěti žen, které tvrdily, že je jim mezi dvaceti a padesáti, neviděl, měly na hlavách kukly.

Obklopeny samopaly, raketovými granátomety a nástražnými náložemi přiznaly, že jsou připravené padnout.

"Jsem vycvičena a připravena zaútočit jako sebevražedná atentátnice proti izraelským vojákům,“ řekla jedna z nich a tvrdě odmítla názor, že podle islámu by ženy neměly bojovat. „Na cestě Proroka se účastnily v bojích a střetech, takže s tím nejsou žádné potíže. Tehdy sloužily k odtahování zraněných, jenže dnes máme sanitky,“ vysvětlila. Ráda by se vydala cestou 64leté Palestinky, která se odpálila před čtyřmi lety a v pásmu zranila dva izraelské vojáky. Byla to nejstarší sebevražedná atentátnice.

I druhá ujistila, že je připravena položit svůj život v boji proti Izraeli. Dodala, že její děti se pomočují, protože se bojí náletů a dodává s kalašnikovem a pistolí v ruce: "Chci pro své děti úplně všechno, především ale, aby mohly vést šťastný život, což je právo každého dítěte na světě.“

Všechny dohromady jsou také přesvědčené, že boj mezi pásmem Gazy a Izraelem propukne brzo, protože násilí na hranici v posledních týdnech narůstá.

Reklama

Výběr článků

Načítám