Hlavní obsah

Radioaktivní materiál v Jemenu nikdo nehlídal

– Káhira

Jemenský vládní činitel varoval začátkem roku Spojené státy, že radioaktivní odpady z místních zdrojů jsou skladovány prakticky bez jakékoliv ochrany. Vyplývá to z uniklé pošty amerických diplomatů, kterou zveřejňuje server WikiLeaks.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Z dokumentů citoval britský list The Guardian, podle něhož by mohli případní zloději tento materiál využít k výrobě takzvané "špinavé bomy", při jejíž explozi klasická nálož rozptýlí radioaktivní materiál a kontaminuje území.

Depeše datovaná 9. lednem tlumočila obavy jemenského činitele, jehož jméno bylo odstraněno, ohledně nehlídaného zařízení Národní komise pro jadernou energii. Nejméně týden se prý ve skladu v Jemenu nacházel zcela nezajištěný a nehlídaný radioaktivní materiál poté, co byl jediný strážce budovy propuštěn a systém bezpečnostních kamer rozbitý.

Strážce propuštěn, kamery půl roku rozbité

Jemenský zdroj prý naléhal na americkou ambasádu v Saná, aby vyzvala jeho vlastní vládu k zabezpečení materiálu. Radioaktivní odpady prý pocházely z nemocnice v Saná, kde byl materiál využíván k léčebným účelům, i ze zemědělských a univerzitních výzkumů.

"Jen málo toho teď stojí mezi špatnými chlapíky a jemenským jaderným materiálem," citoval The Guardian prohlášení jemenského představitele obsažené v depeši.

Jediný strážce budov byl prý propuštěn k 30. prosinci a systém videokontroly byl v té době už půl roku porouchaný a nebyl opraven, zdůrazňuje se v depeši z americké ambasády v Jemenu.

Pár dnů poté prý ale jemenský ministr zahraničí abú Bakr Abdalláh Kirbí ujistil amerického velvyslance, že "v Saná není v současnosti skladován žádný radioaktivní materiál a že veškeré 'radioaktivní odpady' byly přemístěny do Sýrie".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám