Hlavní obsah

Al-Káida prý naplánovala kolem Vánoc útoky v USA a Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teroristická organizace al-Káida prý plánuje kolem Vánoc útoky v USA, Velké Británii a Evropě. Spiknutí prozradil při výsleších zatčený bojovník irácké odnože al-Káidy, oznámil ve čtvrtek podle agentury Reuters vysoce postavený irácký bezpečnostní činitel.

Článek

Zatčený bojovník podle něj konkrétně neuvedl, jaké další evropské země se mají stát terčem plánovaných útoků během vánočních svátků. Náznaky prý ale poukazují na Švédsko. Švédský občan narozený v Iráku byl v sobotu zabit při nezdařeném sebevražedném útoku ve Stockholmu.[celá zpráva]

Generálmajor Zíja Husajn, který je šéfem protiteroristického oddělení iráckého ministerstva vnitra, řekl, že nejmenovaný povstalec byl jedním ze skupiny 39 mužů zatčených minulý měsíc při rozsáhlé razii proti povstaleckým vůdcům.

Podle iráckých úřadů tyto soustředěné akce bezpečnostních sil, které vedly k zatčení jednoho z vysokých velitelů al-Káidy v Iráku a řady členů jejího vedení v západní provincii Anbár, zasadily těžký úder irácké odnoži al-Káidy, Islámskému stát v Iráku (ISI).

"Jeden ze zatčených přiznal, že ISI chce provést útoky na území Spojených států, Británie a Evropy," řekl Husajn. "Připravovali se pro splnění tohoto cíle."

Irák podle Husajna o zjištěných poznatcích informoval dotyčné země a američtí vyšetřovatelé už údajně se zatčeným bojovníkem hovořili.

"Byli jsme informováni o údajných teroristických plánech útoků proti USA a Evropě," řekla agentuře Reuters mluvčí americké armády v Bagdádu Kelli Laneová. "Americká mise v Iráku bude těsně spolupracovat s iráckou vládou a našimi meziresortními partnery ve snaze zjistit rozsah jakékoliv potenciální hrozby."

Husajn v dané souvislosti ještě řekl, že ISI se prý cítí být na řadě ke spáchání vánočního útoku poté, co se loni 25. prosince nezdařil pokus o atentát v americkém letadle, k němuž se přihlásila jemenská odnož al-Káidy. "Mají mezi sebou jakousi soutěž (skupiny al-Káidy)," prohlásil Husajn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám