Hlavní obsah

Na čtyři desítky mrtvých po sebevražedném útoku na mešitu v Íránu

Teherán
Aktualizováno

Nejméně 38 obětí si vyžádal ve středu útok na mešitu v íránském pobřežním městě Čabháru na jihu země v provincii Sístán a Balúčestán. Uvedl to íránský Červený půlměsíc, který citovala agentura AFP. Číslo zatím nepotvrdilo ministerstvo vnitra, které ale uvedlo, že šedesát lidí bylo zraněno při sebevražedném útoku před mešitou a v mešitě.

Foto: Profimedia.cz

Na místě zasahuje íránská policie. (ilustrační foto)

Článek

Poslanec za Čabhár Mohammad Jaghúb Džedgal uvedl, že teroristický útok byl podniknut před Husejnovou mešitou, když si ráno tesknící věřící připomínali mučednickou smrt třetího imáma šíitů Hazráta Husejna ibn Alího. Jeho smrt z roku 680 připomíná velký svátek šíitů ášúrá.

Íránská agentura IRNA zatím nemá k dispozici oficiální čísla o počtu obětí. Uvedla ale, že do nemocnic bylo odvezeno 60 lidí, kteří potřebovali ošetřit, což potvrdilo i ministerstvo vnitra. Popsala ale útok s tím, že jej spáchali dva atentátníci.

"Jeden odpálil nálože před mešitou, bomba druhého nefungovala a zranili ho policisté, třetího se podařilo zatknout," uvedla agentura. Náměstek ministra vnitra Alí Abdolláhí řekl, že dvě nálože explodovaly v krátkém intervalu za sebou. Zdroj agentury AP tvrdí, že jedna z bomb vybuchla před mešitou a druhá uvnitř. Mahmúd Mozaffar z Červeného půlměsíce řekl, že jeho organizace je kvůli hrozbám atentátů několik dní v pohotovosti.

Televizi Al-Arabíja se k akci přihlásila skupina Džundalláh. Ta v provincii bojuje za práva sunnitských Balúčů. Stála v minulosti za několika atentáty, které si vyžádaly desítky mrtvých. Sunnité jsou ve většinově šíitském Íránu menšinou. Tvoří desetinu obyvatel, sami Balúčové tvoří pouze dvě procenta ze všech etnických skupin v Íránu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám