Hlavní obsah

Íránku odsouzenu k ukamenovaní za nevěru propustili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Íránka Sakíne Aštíaníová, které hrozil trest smrti za nevěru, byla propuštěna na svobodu. Společně s ní úřady propustily i jejího syna a advokáta, uvedla ve čtvrtek francouzská agentura AFP s odvoláním na berlínský mezinárodní výbor proti kamenování.

Článek

"Dostali jsme informaci z Íránu, že jsou na svobodě," sdělila AFP mluvčí nevládní organizace a íránská aktivistka Mína Ahadíová. Dodala, že ještě čeká na potvrzení informace z jiného zdroje. Tím má být vysílání íránské televize.

Jako první z politiků na informaci reagoval italský ministr zahraničí Franco Frattini, podle kterého jde o "hezký den pro lidská práva".

Před více než dvěma týdny šéf íránského výboru pro lidská práva Mohammad Džavád Larídžání řekl, že žena patrně trestu unikne.

Aštíaníová byla v roce 2006 odsouzena za nevěru, kterou islámské právo trestá ukamenováním, a za spoluúčast na vraždě, za což se provinilci v Íránu popravují oběšením. Zatímco druhý rozsudek byl po odvolání změněn na desetiletý trest vězení i proto, že jí rodina zavražděného odpustila, první byl druhoinstančním soudem potvrzen. Nakonec se její případ dostal až k nejvyššímu soudu.

Případ vzbudil ve světě velký ohlas a ochránci lidských práv poukazovali na krutost íránské justice. Aštíaníové je 43 let a má dvě děti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám