Hlavní obsah

Na turisty u Šarm aš-Šajchu útočilo více druhů žraloků

Novinky,
Šarm aš-Šajch

Za útoky na turisty ve vodách Rudého moře u Egyptského letoviska Šarm aš-Šajch je nejen několik různých žraloků, ale dokonce několik odlišných druhů. Uvedl to ve čtvrtek podle BBC odborník na mořskou biologii George Burgess.

Foto: Profimedia.cz

Žralok mako (Isurus oxyrhinchus) se vyskytuje hlavně v Pacifiku

Článek

Burgess tvrdí, že dva útoky provedl jeden žralok, ale za dalšími dvěma útoky byly odlišné druhy. Z fotografií útočících žraloků poskytnutých mezinárodním expertům na žraloky se podařilo zjistit, že je podnikly dva různé druhy těchto paryb.

Podle něj hon na žraloky nemá smysl, když se ukázalo, že za útoky bylo více žraloků, kteří se podle něj chovali tak, jak se tito predátoři běžně a racionálně chovají – tedy útočili na kořist. I tak ale guvernér Jižní Sinaje, ve středu oznámil, že jednoho z útočících žraloků se podařilo ulovit. Podle něj to byl žralok mako.

Minulý týden napadl dvě Rusky a v neděli zabil německou turistku žralok dlouhoploutvý (Carcharhinus longimanus).

Guvernér na začátku týdne uvedl, že za útoky stojí izraelská tajná služba Mossad, protože útočily oceánské druhy, které se v Rudém moři běžně nevyskytují. Naznačil, že Mossad je tam mohl záměrně vypustit, aby zničil egyptský turistický průmysl. [celá zpráva]

K nezvyklým druhům a útokům u pobřeží Burgess podotkl, že to bylo nepochybně způsobeno změnami životního prostředí. Při útocích zahynula 71letá Němka a byli zraněni čtyři turisté z Ruska a Ukrajiny.[celá zpráva]

Burgess ale nevyloučil, že k útokům mohly přispět zvířecí zdechliny shazované do moře z nákladní lodi, které predátory nalákaly ke břehům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám